Érelmeszesedés: Mikor érdemes szűrésre menni?

MTI
megjelent:

Az érelmeszesedésre való fokozott kockázat szűrővizsgálatokkal és nagyobb figyelemmel már gyermekkorban fölismerhető. A legtöbb ember halálának okát jelentő betegség megelőzése szempontjából fontos fölismerést a Circulation közölte.

Évtizededekkel ezelőtt Finnország a koszorúér-betegség okozta halálozásban dobogós helyen állt. Ekkor nemzeti program indult a súlyos közegészségügyi helyzet megváltoztatására. Néhány év alatt - váratlan gyorsasággal - jelentősen sikerült az infarktusos halálozást csökkenteni. A sok területre kiterjesztett, betegséget megelőző tevékenység ma is működik. Markus Juonala és munkatársai fölismerték, hogy a finn társadalomban több intézmény irányelveket fektetett le a koszorúér-betegségre vonatkozó gyermekkori szűrővizsgálatokra, de egyelőre nem tisztázott, hogy ezeket hány éves korban kell elkezdeni. "A gyermekkori elhízás szorosan összefügg a kóros vérzsírszinttel és a vérnyomás emelkedésével, ezért elsősorban a hízásnak indult gyerekekkel kell foglalkozni" - mondta a munkacsoport vezetője.

A szűrést és megelőzést gyermekkorban kell elkezdeni

Mennyi az optimális vérnyomásom?

A vérnyomás-kalkulátor megmutatja, hogy mennyi az ön optimális vérnyomás értéke.
Nézzük a táblázatot! >>

A kutatók négy nemzetközi - egy finn, egy ausztrál, két egyesült államokbéli - vizsgálat adatait egyesítették. Összesen 4380 gyermek adatait értékelték, akiket három és 18 év között vontak be a vizsgálatban. A résztvevők ereit 20 és 45 éves korukban, vagyis átlag két évtizeddel később vizsgálták ismét. Az önkéntesek nyaki ereit vizsgálták, ahol az érfal különböző rétegeinek vastagsága mérhető. A koszorúér-betegség kockázati tényezői közül a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást és a testtömegindex értékét mérték a vizsgálatba kerülés idején, majd kilenc-, 12, 15 és 18 éves korban. Voltak adatok három- és hatéves korból is, de azok alapján nem lehetett megjósolni a folytatást, viszont kilencéves kortól a nyaki erek falának változása már elkezdődött, vagyis láthatóvá tette azokat, akik felnőttkorukban fokozott kockázatúakká váltak koszorúér-betegség szempontjából. Samuel S. Gidding szerkesztőségi cikkben értékelte a tanulmányt, és kiemelte, hogy különböző országokban végzett vizsgálatok általános érvényű adatokat eredményeztek. "A szűrést és a megelőzést gyermekkorban kell kezdeni" - tette hozzá.

Aterotrombózis: mit okozhat az érelmeszesedés?

Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.
Atherothrombotikus betegségről akkor beszélhetünk, ha a meszes ér falában levő plakk bereped, és a felszínén thrombus alakul ki. A tünetek attól függnek, hogy a szervezet mely területét látja el a beszűkült vagy elzáródott ér. Az aterotrombózis legjellegzetesebb megjelenési formái az alábbiak:

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász ; Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.