• Új szívbillentyű-elemmel kezelhetőek a szívritmuszavarok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy új szívsebészeti eszközzel, a szív háromhegyű billentyűjének tágulatának sebészeti kezelésére alkalmas gyűrűvel olyan szívbetegek kezelése is lehetséges lesz, akiken az eddig használt módszerekkel alig lehetett segíteni.

    A szívben lévő négy billentyű mindegyike torzulhat, működése károsulhat, és ez legtöbbször az életet veszélyeztető zavar. A háromhegyű billentyű a szív jobb kamrája és a fölötte elhelyezkedő jobb pitvar között található. A jobb pitvarba ömlik be a test valamennyi részéből a visszeres (vénás) vér, és onnan kerül át a kamrába, mely aztán a tüdőbe továbbítja, ahol megtelik oxigénnel. A pitvar és a kamra között lévő "ajtó", a háromhegyű billentyű. Ha ennek kerete kitágul, nem záródik elégségesen, akkor a vér a jobb szívkamra összehúzódásakor nemcsak a tüdőbe áramlik, hanem egy része visszaáramlik a pitvarba.

    Hirdetések

    Ez a rendellenes működés szívelégtelenséghez és szívkárosodáshoz vezet. A korábbi műtéti próbálkozásokhoz képest az Adams Tri-Ad által feltalált gyűrű remélhetőleg a korábbiaknál lényegesen jobb megoldást jelent. Az eszköz kidolgozója elmondta, hogy a billentyűgyűrű megtervezését az utóbbi években a képalkotó eljárások rendkívüli fejlődése tette lehetővé, mivel működés közben a szív egyes részeinek térbeli változását, alakulását a korábbinál pontosabban tanulmányozhatták.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Az eddigi billentyűgyűrük vagy teljesen merevek voltak, vagy teljes mértékben képlékenyek. A Tri-Ad gyűrűnek egy része merev, és ezzel optimálisan kijavítja a billentyű torzulását, másik része pedig rugalmas, és ezzel megvédi a szövetek épségét. Eközben a billentyű és a szív a szívciklus közben elvégzi háromdimenziós alakformálását" - mondta a feltaláló. A gyűrű azért is rendkívül kedvezően formált, mert nem károsítja a szív ingervezető rendszerét. Ez azért fontos, mert ezáltal a veszélyes ritmuszavarok keletkezése is megelőzhető.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

    A szívritmuszavar a szabályostól eltérő szívműködés. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) működik vagy a ritmus nem egyenletes.

    Szívbetegséghez vezethet az öröklötten magas koleszterinszint

    Azoknak az embereknek, akiknek genetikailag magasabb a koleszterinszintje, fiatalon is nagyobb az esélyük a szívbetegségekre, mint a normál értékkel rendelkezőknek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggésekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

    Szívritmuszavarok (arrhythmia) - Figyelmeztető tünetek

    A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formái, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.

    Szívbetegségre hajlamosíthat a korai menzesz és menopauza

    Friss kutatások szerint a korán érkező menstruáció, a korai menopauza és a vetélés is a szívbetegségek rizikófaktorainak számíthatók. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a további hajlamosító tényezőkről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

    Szívritmuszavar terápia: a kardioverzió

    Bizonyos ritmuszavarok esetén szükség lehet a szívritmus gyógyszeres vagy eszközös helyreállítására - ezt nevezzük kardioverziónak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.