Szívelégtelenség ellen génterápia

MTI
megjelent:

Kis létszámú klinikai próbában hatékonynak és biztonságosnak találtak szívelégtelenségben szenvedő embereknél egy génterápiás kezelést - közölték hétfőn amerikai kutatók.

A Mydicar elnevezésű kezelésben - melyet egy kaliforniai (La Jolla) magáncég, a Celladon fejlesztett ki - egy olyan enzimet juttatnak a páciensek szervezetébe, amelyből egyébként hiány keletkezik szívelégtelenségben.

"Biztonságosnak bizonyult, és úgy tűnik, hogy az igen előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő pácienseknél, akik amúgy az elérhető optimális terápiát már megkapták, javította a tüneteket és az életminőségüket" - összegezte Donna Mancini, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa, aki az egy évig tartó követéses tanulmány eredményeit Chicagóban ismertette az Amerikai Szívtársaság találkozóján.

A módszer megelőzte vagy legalábbis kitolta a szívelégtelenség miatti halálozást, a kórházi kezelések és a transzplantáció szükségességét. A kislétszámú klinikai kipróbálásban 39, szívelégtelenségben szenvedő páciens vett részt. Az eljárásban a hiányosan működő, SERCA2 nevű enzimet kódoló gént helyettesítik vagy aktivitását növelik. Az enzim alapvetően fontos a sejtek kalcium szintjének beállításában, amely a szív megfelelő pumpafunkciójához szükséges.

A kezelés során a páciensek szívartériáiba katéter segítségével fecskendezték be a szert a szívsejtek közvetlen közelébe. Kilenc ember kapott a szerből nagy dózist, nyolcan kis dózist, nyolcan pedig közepeset. 14 páciensnél placebókezelést alkalmaztak. 12 hónap elteltével a kontrollnál megállapították, hogy a nagy dózisú kezelésben részesülők csoportjában 88 százalékkal csökkent a halálozás, a transzplantáció vagy szívmotor, illetve kórházi ápolás szükségessége.

A terápia során egyetlen páciensnél sem jelentkezett komplikáció, Mancini szerint ez azt bizonyítja, hogy eljárásuk biztonságos. A cég szerint a kezdeti eredmények eléggé meggyőzőek ahhoz, hogy a klinikai kipróbálást folytassák.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.