• Szívbillentyű műtét után a nők hamarabb felépülnek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Láthatóan gyorsabban gyógyulnak a női betegek a leggyakoribb szívbillentyűműtét, az aorta billentyűcseréje után - figyelték meg német sebészek. A meglepő szívsebészeti eredményt az egyik legfontosabb kardiológiai folyóirat, a Circulation hozta nyilvánosságra.

    A szervezet valamennyi szervét, sejtjét a szív legizmosabb részéből, a bal kamrából kitóduló vér látja el oxigénnel. A kamrából indul ki a főverőér, az aorta. Amikor a bal kamra összehúzódik, a  hirtelen megemelkedő nyomás kinyitja az aortában lévő billentyűt és a vér benyomul a főverőérbe.

    Hirdetések

    Ahogy a főverőérbe belökött vér szétáramlik a test minden sejtje felé, és az ott uralkodó vérnyomás meghaladja a kiürült bal kamrában lévő nyomást, a tökéletes, többszárnyú ajtóra emlékeztető billentyű bezárul, a bal kamra ismét megtelítődik vérrel, majd újra összehúzódik.

    Veleszületett hibaként vagy betegség következtében a billentyű képezte kijárat szűk lehet és a bal kamrának ezért sokkalta nehezebb a vér kipréselni az aortába, mint egészséges körülmények között. A szűk billentyűt ilyenkor megfelelően tág billentyűre cserélik, lehet műbillentyű, illetve szervdonortól származó transzplantátum, vagy - egy új módszerrel -  a tűdő főverőér billentyűjének átvarrása, majd annak transzplantátummal való helyettesítése.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Német kutatók George Petrov vezetésével először egereket vizsgáltak. Úgy találták, hogy ha beszűkítették az egerek főverőerét, majd ezt műtéttel megszüntették, a nőstény állatok sokkal hamarabb fölépültek operáció után, mint a hímek. Tapasztalataik szerint a nőstények szíve másképp alkalmazkodott a szűk kijáratot jelentő, fokozott terheléshez, mint a hímeké.

    Ennek alapján kezdték tanulmányozni a szűk aortabillentyű miatt operált emberek szívének viselkedését. Szívsebészetükön 53 nőt és 39 férfit operáltak. A beavatkozás előtt a nők szívének izomtömege lényegesen nagyobb volt, mint a férfiaké, viszont a sikeres beavatkozást követően ez sokkal kifejezettebben csökkent.

    A billentyűcsere után a nők szívének bal kamrája gyorsabban működött egészséges összehúzódással. A szövettani vizsgálat tanúsága szerint az idős nők szívében kevesebb volt a kötőszövet, mint a férfiakéban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Időzített bomba a testben - Az aorta aneurysma

    A verőerek valamelyikén kialakuló tágulatot orvosi nyelven aneurysmának nevezik. Ilyen elváltozás leggyakrabban az aortának nevezett nagy verőér hasi vagy mellkasi szakaszán jön létre, de ritkábban kialakul a comb verőerében, a térdhajlatban futó érben, esetleg a nyaki erekben vagy a szívet ellátó koszorúerekben, valamint az agyi ereken is.

    Coarctatio aortae és magas vérnyomás

    Azt nevezzük coarctatio aortaenak, amikor a szívből eredő nagy ütőér - más néven az aorta - bizonyos szakaszán az ér keresztmetszete hosszabb vagy rövidebb szakaszon beszűkül.

    A szívbillentyűk leggyakoribb szerzett betegségei

    A szívben levő billentyűk a szelepekhez hasonlóan működnek - egy irányba terelik a vért, bezáródva megakadályozzák annak visszafelé áramlását.

    Mit nevezünk mitralis prolapsusnak?

    A mitralis prolapsus egy kötőszöveti rendellenesség, tehát a billentyű szöveti felépítésének normálistól való eltérése, mely születéstől fennáll.

    Diagnosztikai módszerek - EKG

    Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. A vizsgálat nem igényel nagyobb előkészületet és nem terheli meg a szervezetet, nem fájdalmas, ugyanakkor nagyban hozzájárul a szívinfarktus és szívritmuszavarok diagnosztizálásához.

    A szívnagyobbodás

    A szívnagyobbodás diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először. A mellkasröntgen vizsgálata során a szív árnyéka látható két dimenzióban, ez azonban nem alkalmas a szívnagyság pontos megállapítására.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.