• Koszorúér-tágítás robottal

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nemsokára a friss infarktus miatt a szívkatéteres laboratóriumba szállított beteg koszorúerét robot segít kitágítani, a szakorvos pedig a vezérlőpultban ülve végzi a beavatkozást.

    Az első nyolc, robot közreműködésével végrehajtott koszorúér-tágítás kiválóan sikerült és jövőre indul ezzel a technikával, több szakintézetben a PRECISE vizsgálat a módszer rendszeres, mindennapos használatának kidolgozására.

    Hirdetések

    Évtizedekkel ezelőtt a heveny szívinfarktus kezelése a szükséges gyógyszerek adásán kívül azt jelentette, hogy hetekig kellett az ágyban feküdni, szinte mozdulatlanul, hogy a beteg szívet kíméljék. Ma az infarktus miatt szakintézetbe kerülő betegnél azonnal szívkatéterezés történik. Ha elzáródás, vagy jelentős koszorúér-szűkület van, az eret a katéter végén lévő ballon fölfújásával kitágítják, és szükség esetén fémhálóból készült hengerrel belülről kitámasztják a szűkült érszakaszt, hogy továbbra is nyitva maradjon. A beteg ebből manapság csak egyetlen tűszúrást érez a csuklóján és csupán annyi röntgensugárnak van kitéve, amennyi saját vizsgálatához szükséges.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azok viszont, akik naponta jónéhány ilyen beavatkozást végeznek, összeadódó sugárterhelésnek vannak kitéve és jelentős súlyt cipelnek órákon át. A vizsgálatban részt vevő személyzet nehéz ólommellényt köteles viselni a sugárzás veszélye ellen, miközben bonyolult munkát végez a laboratóriumban. Sokan panaszkodnak ízületi fájdalomra, szorulnak ortopéd kezelésre és voltak olyanok is, akiket súlyos gerinckárosodás miatt le kellett százalékolni. Az új, a műtőasztal szélére erősített robotkart a doktor a sugárzás ellen védő, ólomfalú szobából irányítja.

    Az eszközöket a képernyő érintésével a szakorvos mozgatja és a szívkatéter bevezetése, majd kihúzása biztonságosabbnak bizonyult a robot segítségével, mint emberi kéz közvetlen irányításával. A koszorúér-tágítás folyamatában a műtőszemélyzet sugárterhelése 97 százalékkal csökkent a távirányítás eredményeként. Az első tapasztalatok szerint az új módszernek további, nem várt előnye az is, hogy a vizsgálathoz kevesebb röntgenkontrasztanyag befecskendezésére volt szükség.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    Az IBS növeli a szívinfarktus rizikóját

    Az irritábilis bél szindróma (IBS) sokak életét megnehezíti, és mint kiderült, a szívinfarktusnak is önálló rizikófaktora. Az összefüggéseket dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta világította meg.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

    Mennyire veszélyezteti Önt a szívinfarktus?

    Ha biztosan tudnánk, hogy a következő öt évben nagy eséllyel szív- és érrendszeri megbetegedés, esetleg infarktus lép fel nálunk, valószínűleg kezeltetnénk magunkat, változtatnánk az életmódunkon. Miért várnánk a legrosszabbra? Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája arról beszélt, kinek szükséges feltétlenül a kardiológiai kivizsgálás.

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.