A Szív Világnapja: wellness programok a munkahelyen?

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A szív egészsége és az agyi keringési zavar kérdését akarják a figyelem középpontjába állítani idén a Szív Világnapja szervezői. A Szív Világszövetség wellness programok kidolgozását várja a munkahelyektől.

A kardiovaszkuláris kórok – súlyos globális teherként – évente 17 milliónál is több ember életét követelik a világon, miközben ezen betegségek többsége, legalább 80 százaléka, a legfőbb kockázati tényezők (dohányzás, egészségtelen táplálkozás és a fizikai aktivitás hiánya) kiküszöbölésével megelőzhető volna.

A Szív Világnapja (idén szeptember 26.) a nemzetközi tudatosság napja, amelyen minden esemény a szívbetegségek megelőzésének, a panaszok mielőbbi diagnosztizálásának, kezelésének és folyamatos ellenőrzésének a fontosságát hangsúlyozza – mondja a Szív Világszövetség (World Heart Federation, WHF) elnöke. Pekka Puska abban bízik, hogy az ilyen globális kampányok hatására még többen figyelnek majd szívük igényeire, és próbálnak betegségmegelőző, egészségmegőrző megoldásokat találni a keringési kórok rizikójának csökkentésére, még a munkahelyeken is.

A jeles nap alkalmából a Szív Világszövetsége arra szólítja fel a munkaadókat és vállalókat, hogy egészséges feltételeket, körülményeket biztosítsanak a munkavégzéshez. Az alkalmazottak harmada (32%) ugyanis úgy érzi, munkahelye kifejezetten meggátolja abban, hogy egészségesen éljen, miközben nagy többségüknek (91%-nak) az a véleménye, a megfelelő környezet megteremtése a munkaadó felelőssége – derül ki a WHF megbízásából készített felmérésből.

Egészséges munkahely: anyagi előnnyel járhat

A Szív Világszövetség és a világgazdasági fórum (World Economic Forum) a szív egészségét védő wellness programok kidolgozását várja a munkahelyektől. Ilyen kezdeményezés lehet az edzőtermi kártya, a bringázz a munkába akció, a dohányzásmentes övezetek kijelölése, a káros szenvedélyről való leszokás ösztönzése, a leszoktató programok.

A beosztottak jóllétének biztosítása egyben gazdasági hasznot is hoz a munkáltatónak, hiszen a jobb közérzet csökkentheti a stresszt, a hiányzást, javítja a termelékenységet, segíti a kreativitást, innovációt, és akadályozza a fluktuációt, mondja Olivier Raynaud igazgató (Globális Egészség és Egészségipar).

Az említett felmérés India, Mexikó, Lengyelország és Portugália 5 iparágában dolgozók válaszait összegezte (hogy miért pont erre a 4 országra esett a választás az egy főre eső nemzeti össztermék mutatói alapján, elolvasható a http://data.worldbank.org/country oldalon).

Feltűnő adat, hogy tízből 1 dolgozó (11%) nem ért egyet azzal, hogy főnökei támogatják az egészséges munkahely programokat – annak ellenére, hogy annál a kérdésnél, ő melyik céget választaná, tízből hatan (63%) már nagyon is előtérbe helyezik az egészségügyi szempontokat, és 80%-uk alapvetően a társadalombiztosítási lehetőség alapján mérlegel.

A mezőgazdasági szektor alkalmazottai közül sokan dolgoznak heti 50 óránál többet. Ők igen magas arányban válaszoltak úgy, hogy nem sokat foglalkoznak az életmóddal, 22 százalékuk 2009-ben 11 vagy ennél is több napot töltött betegállományban. Az üzleti világban (ide számítva a jogászokat és a könyvelőket is) nagy arányban mondták, hogy munkaadójuk 5-6 kezdeményezéssel is jó karban kívánja tartani őket. A kormányzati és a magánszektorban (ide sorolhatók az egészségügyben dolgozók, a nevelők) magas azok aránya, akik maguk is tennének lépéseket jóllétük érdekében (mennének edzésre, letennék a cigarettát).

A szív egészségéért indított kampány 10. évfordulójára a WHF State of the Heart címmel jelentést állított össze az elmúlt évtized eredményeiről, és a következő évtized(ek) kihívásairól. A szakértők által összeállított jelentés arra szólítja fel a kormányokat, az egészségügyben dolgozó szakembereket, a munkaadókat és az egyéneket, hogy tegyenek még többet a szívbetegségek és az agyi keringési zavarok jelentette globális terhek csökkentésére.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.