• Sós víz segít az infarktus utáni rehabilitációban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ballonkatéteres kezelést követően az alacsony hőmérséklet (hipotermia) mintegy harmadára csökkenti a szövetkárosodást – írja a Circulation-Cardiovascular Intervention folyóirat legfrissebb száma.

    Svéd kutatók megállapították, hogy a 35?C alatti hőmérséklet katéteres értágítását követően mintegy harmadára csökkenti a szívizomsejtek pusztulását. A hipotermiás állapotot úgy valósítják meg, hogy hideg sós vízből álló infúziót juttatnak a kar vénáiba, ezzel egyidőben a lágyék vénájába hűtő katétert helyeznek.

    Hirdetések

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A világon évente mintegy hárommillió ember esik át szívinfarktuson, melynek következménye szívizomelhalás, súlyos esetekben szívelégtelenség és halál lehet. David Erlinge és a Lund Egyetem kardiológusai évek alatt az izomelhalás mérséklésére fejlesztették ki speciális hűtő módszerüket. A betegek a belső hűtéses beavatkozás során végig ébren vannak. Az új eljárás gyorsabb hűtést tesz lehetővé, mint a testen kívüli eszközök, ráadásul a betegek sem panaszkodnak olyan kellemetlen hidegségérzetről. A kezelés alatt számottevő mellékhatás nem jelentkezett.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Világossejtes veserák

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mik a betegség tünetei? Milyen vizsgálatokkal mutatható ki? Hogyan kezelhető?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Szexuális élet szívinfarktus után

    A szívinfarktuson átesni félelmetes élmény. Még akkor is, ha az orvosa azt mondja, minden rendben van, nem csoda, ha fél. A félelem azonban csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket Ön és családja megtapasztalhat.

    Horkolás - Komoly betegség tünete is lehet

    A horkolás igazi rémálom lehet mind a horkoló, mind pedig az örökké kialvatlan párja számára. Egy kutatás szerint azonban nemcsak a kapcsolatokra veszélyes, hanem sokkal komolyabb egészségügyi kockázatot jelenthet, mint azt eddig gondoltuk.

    A fogkő miatt is kaphat infarktust

    Hazánkban évente megközelítőleg ötvenezren halnak meg elhízás, magas vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség és magas koleszterinszint előidézte szívinfarktusban. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a már ismert rizikófaktorok mellett az ápolatlan fogazat is növeli a rizikót.

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    Télen nehezebb szabályozni a vérnyomást!

    Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen kezelni. A szakértők szerint ennek hátterében a sokkal aktívabb nyári életforma állhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.