Életveszélyes szurkolás?

MTI
megjelent:

Már az előző labdarúgó-világbajnokság bizonyította, hogy a szenvedélyes szurkolók között akár a stadionban, akár a képernyő előtt ülve lényegesen gyakoribb a szívroham, mint egyébként.

A dél-afrikai szervezők ugyan felkészültek a kardiológiai szempontból is viharos időszakra, mégis javasolják, hogy a drukkerek kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól, mielőtt a világraszóló sportesemény elkezdődik - olvasható az European Heart Journal legújabb számában.

München kórházainak szívgyógyászati őrzőszobáiban sokkal több beteget ápoltak heveny infarktus miatt a 2006-os világbajnokság idején, mint az előző esztendőkben ugyanabban az időszakban. A megfigyelés bizonyította, hogy a szívpanaszokkal bajlódó férfiak körében a súlyos rosszullétek kockázata több mint háromszorosára nőtt a meccsek alatt, de még a szívbeteg nők is csaknem kétszerte gyakrabban lettek rosszul.

A korábbi tapasztalatok alapján a dél-afrikai egészségügyi hatóságok minden bizonnyal alaposan fölkészültek a szívproblémák miatti várható betegrohamra.

Szabadság-stop a gyógyintézményekben

A kitűnően fölszerelt gyógyintézetekben szabadságolási stoppot rendeltek el, és igen nagyszabású szervezés történt a sürgősségi betegellátás területén is. Mintegy 2000 ápoló kapott speciális kiképzést a hirtelen szívhalál esetére vonatkozó újraélesztésből. A mérkőzések helyszíneként szolgáló stadionokban 30 elsősegélynyújtó laboratóriumot rendeztek be defibrillátorral együtt.

A nemzetközi labdarúgó-szervezet, a FIFA tavaly már kétnapos elsősegély tanfolyamokat szervezett mindazoknak, akik hivatalból a pályán vagy a pálya szélén tartózkodnak majd a mérkőzések közben. Pontos menetrend szabályozza, hogy újraélesztés esetén ki rohan el a defibrillátorért. Szükség esetén helikopter szolgálat biztosítja a gyors szállítást.

Az illetékesek egyidejűleg figyelmezteti azokat, akik a különböző helyszíneken nézik a mérkőzéseket, hogy készüljenek fel a számukra esetleg szokatlan időjárási és földrajzi viszonyokra: van olyan stadion, amely 1620 méterrel a tengerszint fölött található. Ez önmagában is okozhat légzési, vérkeringési nehézségeket.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.