• Miért érdemes rendszeresen ellenőrizni a pulzusunkat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ajánlatos néha ellenőriznünk a pulzusunkat, mivel ha szabálytalan a lüktetés, az szívbetegségre utalhat.

    II. Erzsébet brit királynő kitüntette Trudie Lobbant, azt az angol asszonyt, aki elindította az önvizsgálat mozgalmát, és amely az Európai Szív Szövetség folyóirata szerint világszerte terjed.

    Hirdetések

      Optimális pulzusszám
    Pulzusszám-kalkulátor>>
    Trudie Lobban családjában sok a szívbeteg. Húszéves lányának szívritmuszavar okozta eszméletvesztéses rohamai vannak, férje hirtelen szívhalál következtében fejezte be életét, idős anyját pedig pitvarremegés miatt kezelik. Lobban az Egyesült Királyságban ezért megszervezte a Szívritmuszavar-szövetséget, mely mind több országban követőkre talál.

    Az egészséges szív egyenletesen, ritmusosan működik. A leggyakoribb ritmuszavar a szívpitvar remegése, fibrillációja, amikor végül az egész szív szabálytalanul húzódik össze. Ezzel a szabálytalansággal önmagában csak az a gond, hogy a páciens nehezebben alkalmazkodik a fizikai terheléshez, de veszélyes szövődményei is jelentkezhetnek.

    A szabályos összehúzódások helyett csak remegő szívpitvarban megalvadhat a vér, melyből aztán leszakadhat az alvadék, és valahol érelzáródást, embóliát okozhat. Ez akár halálhoz is vezethet, ezért a tünet állandó gyógyszeres kezelést, rendszeres ellenőrzést igényel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A pitvarfibrilláció jelentős közegészségügyi gond. Az Európai Unióban 4,5 millióra becsülik a betegek számát. Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az aránya: az igen idős emberekből minden tizedik ezzel a kóros állapottal él. A páciens viszont gyakorta nem is érzi a szabálytalan szívműködést, és nincs tisztában a veszéllyel.

    Trudie Lobban ezért szorgalmazza, hogy időnként mindenki vizsgálja meg a pulzusát vagy a családtagok ellenőrizzék egymásét. Nagy-Britanniában 600 óriásplakát hívta fel a  figyelmet az önvizsgálat fontosságára. Az agyi katasztrófák nem kis hányada pitvarfibrilláció következménye, és ezek jelentős része a korai fölismeréssel megelőzhető volna.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A szívritmuszavarok legjellemzőbb tünetei

    Vannak, akik nagyon ijesztőnek érzik a szívritmuszavart (arrhythmia), mások nem is érzékelik. A tünetek ugyanis nagyon változatosak és eltérőek lehetnek. Azonban fontos tudni, hogy a tünetek nem észlelése vagy észlelhetősége, illetve erőssége nem feltétlenül áll egyenes arányban a mögöttük álló betegség súlyosságával, veszélyességével.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

    A szívritmuszavar a szabályostól eltérő szívműködés. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) működik vagy a ritmus nem egyenletes.

    Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?

    A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvosdiagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.

    Szívritmuszavarok (arrhythmia) - Figyelmeztető tünetek

    A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formái, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.

    Szívritmuszavar terápia: a kardioverzió

    Bizonyos ritmuszavarok esetén szükség lehet a szívritmus gyógyszeres vagy eszközös helyreállítására - ezt nevezzük kardioverziónak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.