• Új módszer a szívritmuszavar kezelésére

    Szerző:
    WEBBeteg

    Sikeresebben kezelte a szívritmuszavart egy kísérleti ablációs terápiás rendszer, amely ballonos katéterezéssel fagyasztja el a szív szöveteit, mint a korábbi, gyógyszeres terápia - közölték hétfőn amerikai kutatók.

    Több mint egy éven át 245 páciens részvételével az Egyesült Államokban és Kanadában végezték a vizsgálatot, melyben összehasonlították a szokványos, gyógyszeres és az új, fagyasztásos kezelés hatékonyságát és biztonságosságát.

    Hirdetések

     A szívritmuszavar okai és rizikófaktorai

    Az egészséges szívben nagyon kicsi a valószínűsége, hogy külső provokáló ingerek nélkül tartós arrhythmiák alakuljanak ki. A szerkezetileg károsodott szívben azonban a szív elektromos impulzusainak vezetése instabillá válhat.
    Ki hajlamos a betegségre? >>

    Az eredetileg atriális fibrillációban szenvedő páciensek 70 százalékánál egy évvel a katéteres beavatkozás után már nem jelentkezett a szívritmuszavar. Ezzel szemben a gyógyszerrel kezelt páciensek csupán hét százalékánál nem fordult elő többé rendszertelen szívritmus. A tanulmányba bevont emberek mintegy kétharmadánál végezték el a fagyasztásos ablációt, egyharmaduk pedig gyógyszeres kezelést kapott.

    A kezeletlen atriális fibrilláció 2-7-szeresére növeli a szélütés kockázatát. Az Egyesült Államokban a becslések szerint 2,2 millió ember szenved ettől a problémától, a rendszertelen vagy gyors szívritmustól. Világszerte mintegy hét millió embert érinthet az atriális fibrilláció, amely azzal jár, hogy a szív nem kellő hatékonysággal pumpálja a vért.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Amerikai Kardiológus Kollégium atlantai éves konferenciáján ismertetett eljárásban igen alacsony hőmérsékletre hűtött, folyadékkal töltött ballont juttattak a páciens vénáin keresztül, katéter segítségével a szívbe, arra a helyre, amely a rendszertelen ritmusért felelős. A 12 hónapos követési periódus alatt a kezelt páciensek 98 százalékának enyhült ritmuszavara, komolyabb szövődmény csak a beavatkozáson átesettek három százalékánál jelentkezett.

    Bár a módszer még kísérleti eljárásnak számít az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában már hozzáférhető.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A koleszterinszint mérése

    A VLDL, LDL, összkoleszterinszint növekedés és a HDL szint csökkenés fokozza az érelmeszesedést és az ezzel összefüggő betegségeket, mint szívinfarktus, stroke, érbetegségek kockázatát. Ezért is fontos a koleszterin szint mérése.

    A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

    A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön. A sikeres gyógyulás érdekében a szakemberek feladata (lenne) a megfelelő tájékoztatás és támogatás biztosítása, valamint az utókövetés, míg a betegek feladata a lelkiismeretes és fokozott együttműködés.

    A szívritmuszavarok legjellemzőbb tünetei

    Vannak, akik nagyon ijesztőnek érzik a szívritmuszavart (arrhythmia), mások nem is érzékelik. A tünetek ugyanis nagyon változatosak és eltérőek lehetnek. Azonban fontos tudni, hogy a tünetek nem észlelése vagy észlelhetősége, illetve erőssége nem feltétlenül áll egyenes arányban a mögöttük álló betegség súlyosságával, veszélyességével.

    Gyulladás a szervezetben? Ellenőriztesse a CRP-szintjét!

    Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Terheli a szervezetet, tartós fennállása pedig súlyos szövődményekhez vezethet.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.