Szúró mellkasi fájdalom - Mikor forduljon orvoshoz?

szerző: Dr. Kullmann Tamás - Springmed
megjelent:

A hirtelen kialakuló szúró jellegű, légzésre és köhögésre fokozódó mellkasi fájdalom tüdőembóliára vagy légmellre utal. A tüdőembólia és a légmell is magas halálozási aránnyal járó, katasztrofális állapot. Gyanúja esetén a beteg azonnal mentővel kórházba szállítandó.

Tüdőembóliára fokozottan hajlamosak

  • akiknek trombózisa van
  • akik a közelmúltban műtéten estek át
  • akik sokáig mozdulatlanul fekszenek
  • akik daganatos betegségben szenvednek
  • akik fogamzásgátló vagy más női hormon tartalmú gyógyszert szednek
  • akiknek a családjában már fordult elő trombózis vagy embólia

Az embólia a vérárammal elsodródó vérrögöt jelenti, amely gyakran akad fenn a tüdő ereiben. Ha nagy eret zár el, akkor életveszélyes keringészavart okozhat.

Ha a szúró mellkasi fájdalomhoz valamelyik lábszár vagy comb duzzanata is társul, akkor az megerősíti a vérrög- és embóliakeletkezés gyanúját.

A tüdőembólia és tünetei

A tüdőembólia egy gyakori tüdőbetegség, melyet az esetek csak közel egyharmadában sikerül időben diagnosztizálni. Hátterében leggyakrabban a mélyvénás trombózis áll. A tüdőembólia és tünetei

Mi a légmell és miért veszélyes?

A légmell (PTX) a mellhártya két rétege (a mellkasfal és a tüdő) közé kerülő levegőt jelenti. Azért veszélyes, mert összenyomhatja a teljes tüdőt. Viszonylag gyakran alakul ki sovány fiatal férfiakon vagy kamaszokon köhögés hatására vagy bárkinél mellkasi sérülést követően.

A légmell és tünetei

A mellhártya önálló megbetegedése a légmell vagy pneumothorax. Ilyenkor a tüdő mellhártya felé eső részén keletkezett sérülés folytán a levegő a mellhártyák közé juthat, eltávolítja egymástól a két lemezt és csökkenti a negatív nyomást, amivel egymásra és a mellkasfalra tapadnak. A légmellről bővebben

A hirtelen fellépő mellkasi fájdalomnak ezeken kívül más, kevésbé súlyos okai is lehetnek, de azokat csak a fentiek kizárása után mondhatja ki az orvos.

Dr. Kullmann Tamás: Betegségek tünetei – Mikor forduljunk orvoshoz?

Betegségek tünetei könyvborító

"Sokan tanácstalanul állunk és nem tudjuk, hogy fájdalmunkkal, panaszunkkal mikor és milyen orvoshoz forduljunk. Mikor kell azonnal mentőt hívni, és mikor lehet még várni? Mikor szükséges az orvosnál vizsgálatra jelentkezni? A könyv szervrendszerenkénti csoportosítában a leggyakrabban előforduló tüneteket mutatja be, és rendkívül közérthető módon – ikonok segítségével – illusztrálja, hogy mikor milyen sürgősen kell orvoshoz fordulni. A leggyakrabban előforduló tünetek mellett azok legfontosabb okait is feltünteti a szerző, mely szintén a gyors tájékozódást segíti. Ajánljuk a könyvet minden olvasónak, hiszen a betegségek tünetei bárkinél előfordulhatnak."

Dr. Kullmann Tamás: Betegségek tünetei – Mikor forduljunk orvoshoz? ©
Dr. Kullmann Tamás ©
SpringMed Kiadó Kft., 2006
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Dr. Kullmann Tamás)

Cikkajánló

A tüdőembólia és tünetei

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Tüdőembólia
A tüdőembólia gyakori tüdőbetegség, melyet az esetek csak közel egyharmadában sikerül időben diagnosztizálni. Hátterében leggyakrabban a mélyvénás trombózis áll. A vénás rendszerben elszabadult trombus (alvadt vér vagy ritkábban zsír, levegő, idegen szövet) a véráramlattal a tüdőartériába jutva annak hirtelen elzáródását okozza.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.