• Védtelen szívritmus-szabályozók

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szívritmus-szabályozók és más hasonló eszközök védtelenek az esetleges hackertámadásokkal szemben, hívják fel a figyelmet amerikai kutatók. Laboratóriumi kísérletben bizonyították, hogy a pacemakerből távolról ki lehet csalni a beteg személyes adatait, és át lehet programozni a készüléket.

    A Massachusettsi Egyetem, a Washingtoni Egyetem és a Harvard Orvosegyetem kutatói egy e célra épített berendezéssel laboratóriumban képesek voltak elcsípni azokat a jelzéseket, amelyeket a pacemaker küld. Így olyan személyes adatokat tudtak "kicsikarni" a szívritmus-szabályozóból, mint a páciens születési dátuma, a készülék kezelési beállításai és a kezelőorvostól származó egyéb információk.

    Hirdetések

    A szakemberek a laboratóriumi kísérletben a maguk építette berendezéssel képesek voltak átprogramozni a beültetett defibrillátort. Például elérték, hogy a készülék szükségtelen időpontban adjon olyan ütést, amilyennel a fibrillációt (a szív rendezetlen rángását) kellene megszüntetnie, vagy ne adjon ilyen sokkot akkor, amikor pedig szükség volna rá.

    Csak elméleti lehetőség

    Az amerikai kutatók csak arra akarták kísérletükkel felhívni a figyelmet, hogy a gyártóknak nagyobb gondot kellene fordítaniuk a személyes adatok védelmére és a páciens biztonságára. De sietnek hozzátenni, hogy eddig nem történt hackertámadás szívritmus-szabályozó ellen.

    Az egyetemi szakemberek szerint ma még inkább csak kémregénybe illő volna az az ötlet, hogy egy pacemakeres személyt rosszakarók a készülék megzavarásával akarjanak eltenni láb alól, mert a gyilkosságot más módszerrel sokkal egyszerűbben végrehajthatnák.

    A fejlődésnek az a távlata, hogy a szervezetbe beültetett készülékek is egyre nagyobb távolságra lesznek képesek kommunikálni, esetleg az interneten keresztül is. A pacemakeres gyilkolásnál sokkal valószínűbb annak a kockázata, hogy egy pacemakert más drót nélkül kommunikáló berendezések zavarhatnak meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szív- és cukorbetegség fogkőtől?

    A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. Fogaink és ínyünk egészségének, épségének egyik alapköve a fogkövek szakszerű eltávolítása, amelyről dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos beszélt.

    A Fallot-tetralógia

    A Fallot-tetralógia egy összetett, veleszületett, többnyire cianózissal (azaz elkékülő ajkakkal, illetve körmökkel) járó szívbetegség. Ritkán fordul elő, a szívfejlődési rendellenességek kevesebb mint 10 százaléka.

    Szívbetegséget is jelezhet a merevedési zavar

    A szív nem csak a szimbolikában kapcsolódik szorosan a szerelemhez, szenvedélyhez, szexuális együttléthez, hanem a valóságban is. A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések a boldog együttlét örömét tehetik tönkre. Mindenki számára fontos információ, hogy a korán észlelt esetek 90 százalékában a probléma kezelhető, vagy a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők.

    Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

    A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

    A szívritmus-szabályozó (pacemaker)

    Ahhoz, hogy szívünk elláthassa testünkben feladatát, szükséges, hogy összehúzódó képessége és a benne levő billentyűk működése tökéletes legyen. Mindez mégis kevés, ha a szívünk túl kevésszer vagy túl sokszor húzódik össze. Ekkor lép közbe a modern orvostudomány egyik vívmánya, a pacemaker.

    Szívenergia hajtja a jövő szívritmusszabályzóját

    Brit kutatók olyan miniatűr generátort fejlesztettek ki, amely a dobogó szív energiájából tud áramot fejleszteni. Ilyen generátor hajthatja majd a szívritmus-szabályozók következő nemzedékét

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások