• Jobbak a beteg kilátásai, ha nőtől kap vérplazmát

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vizsgálat eredményeit a Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery közölte.

    Három éve az Egyesült Államok véradó központjai megegyeztek abban, hogy női vérből készített plazmát nem adnak ki a kórházaknak, mert az veszélyes ellenanyagokat tartalmazhat. Azt tapasztalták, hogy a nők vérében - melyből a különböző vérkészítményeket előállítják - a véradók a terhessége során ellenanyagok jelennek meg és ezek súlyos tüdőkárosodást okozhatnak.

    Hirdetések

    Országos véradóhelyek

    Szeretne vért adni, de nem tudja, hogy hol és mikor teheti meg? A WEBBeteg segít! Összegyűjtöttük az országos véradóhelyeket, és egy listát készítettünk belőle!
    Nézze meg az Országos véradóhelyek listáját!

    Az ellenanyagok az anya testében saját magzata ellen keletkeznek, annál nagyobb mennyiségben, minél többször lesz az asszony terhes. Az kialakuló ellenanyagok okozta tüdőkárosodás ritka: minden 3000 vérátömlesztésből egy esetben fordul elő, de az egészségügyi hatóságok ezt is szerették volna elkerülni, ezért javasolták a nők által adott vérkészítmények alkalmazásának tiltását.

    Mark Stafford-Smith és munkatársai 1069 műtét adatait dolgozták fel abból az időszakból, amikor operáció során még a női vérből származó plazmát is beadták a műtőasztalra kerülő betegeknek, hogy kiderítsék rosszabbul végződtek-e azok a beavatkozások, ahol a becsepegtetett vérplazma nőnemű véradótól származott.

    A szívműtétek biztonságát úgy értékelték, hogy minden, férfi véradótól származó készítmény alkalmazásával végzett operáció eredményét olyan, hasonló műtét adataival szembesítették, ahol a páciens női véradótól levett vért kapott.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Úgy találták, hogy a tüdőkárosodás valójában csak fele olyan gyakori volt a nők véréből létrehozott készítmények alkalmazása esetén, mint  férfiak által adott vér használatakor. A szívműtétek utáni első hónap halálozása női vérplazma beadásakor kilenc százalék volt, a férfi vérplazma alkalmazása során 16,4 százalék.

    A hosszútávú műtéti túlélés szempontjából a két csoport között nem volt értékelhető különbség. A korábbi véleménnyel ellenkező eredményű tanulmány élénk vitát váltott ki a szakértők körében. Hangsúlyozzák, hogy ez a vizsgálat csak szívműtétekre vonatkozott, melyek csupán egy csoportját jelentik azoknak a súlyos beavatkozásoknak, amikor valamilyen vérkészítmény adására van szükség.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szív- és cukorbetegség fogkőtől?

    A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. Fogaink és ínyünk egészségének, épségének egyik alapköve a fogkövek szakszerű eltávolítása, amelyről dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos beszélt.

    A Fallot-tetralógia

    A Fallot-tetralógia egy összetett, veleszületett, többnyire cianózissal (azaz elkékülő ajkakkal, illetve körmökkel) járó szívbetegség. Ritkán fordul elő, a szívfejlődési rendellenességek kevesebb mint 10 százaléka.

    A pénisz állapota: korai figyelmeztető jel

    Szakértők szerint egy férfi egészségének legjobb mércéje a pénisz erekciójának mértéke, mivel a férfi egészségi állapota kihat az erekcióra is.

    Egy titokzatos betegség: a befagyott váll szindróma

    Orvosi nyelven befagyott váll szindrómának nevezik azt a betegséget, amelynek hatására a szalagok, izmok megrövidülnek, a vállízület teljesen lemerevedik és mozgásképtelenné válik. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy milyen tényezők lehetnek felelősek kialakulásáért, viszont az időben megkezdett kezeléssel a folyamat visszafordítható.

    Új influenza és a szívroham kockázata

    Az influenzás halálesetek nagy része mögött szívbetegségek húzódnak meg - emeli ki egy kedden megjelent brit tanulmány. A szerzők ezért azt ajánlják, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők oltassák magukat influenza ellen.

    Új influenza: Kikre a legveszélyesebb a járvány?

    Bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedő emberek esetében, az új influenzajárvány során súlyosabb komplikációk, szövődmények léphetnek fel. Tanácsok azzal kapcsolatban, hogyan védekezhet az új típusú influenza ellen, ha a következő betegségek valamelyike érinti, vagy gyermeket vár.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.