• Szívelégtelenség ellen vasinjekció

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az injekció formájában adható vaskészítmény akkor is javítja a szívelégtelenséget, ha a beteg nem is szenved vérszegénységben. Német kutatók nagy figyelmet keltő előadása az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán hangzott el.

    Világviszonylatban ma már szinte minden második ember valamilyen szív- és érrendszeri betegségben fejezi be életét. Mind több az idős ember és ezek közül sokan szenvednek vérkeringési zavarban, szívelégtelenségben. Ezeknek nem kis hányada még vérszegény is, ami tovább nehezíti a gyógyulást.

    Hirdetések

     Mikor forduljunk orvoshoz?
    Forduljon orvosához, ha szívelégtelenségre utaló tüneteket észlel! Más szív- és tüdőbetegségek szintén okozhatnak a szívelégtelenségre utaló tüneteket. Lehet, hogy akkor döbben rá, hogy Önnek valójában szívelégtelensége van, ha be kell mennie az ügyeletre a fokozódó panaszok miatt. 
    Ha Önnek már ismert a szívelégtelensége, akkor a tünetek súlyosbodása vagy újabb tünetek kialakulása azt jelenti, hogy betegsége romlott, vagy nem reagál a kezelésre. Ilyen esetekben azonnal forduljon orvosához!
    Bővebben a szívelégtelenségről>>
    A korosodó nők és férfiak vérképzése lényegesen lassúbb, mint a fiataloké. Romlik a vas felszívódása is, ezért az utóbbi években több gyógyszergyár igyekezett olyan vaskészítményt előállítani, amely injekció formájában közvetlenül az érbe adható.

    Az ilyen új gyógyszereket aztán évek alatt, dollármilliós költségekkel, sok ezernyi szakember és önként jelentkező beteg együttműködése útján hozzák forgalomba. 

    Ilyen vizsgálat volt a FAIR-HF elnevezésű tanulmány, melyben csaknem két éven át 11 ország 75 kórházában 459 szívbeteg vett részt. A vénába, injekció formájában beadható vaskészítményt ezek az emberek 24 héten keresztül kapták, hetenként egyszeri adagban.

    A kezelés hatását a résztvevők vérkeringési állapotának változása útján mérték, de részletes kérdőív kitöltése útján igyekeztek követni közérzetük, életük minőségének alakulását is.

    Ismételten elvégezték az ilyen esetben jól használható mérést, a hatperces gyaloglópróbát is. Ilyenkor a vizsgálati alany hat percen keresztül, az általa választott ütemben jár és a kutatók azt mérik, milyen távolságot tett meg ezen idő alatt. Eredményes kezelés hatására a megtett út jól mérhetően növekszik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Stefan Anker és nemzetközi munkacsoportja azt találta, hogy a vasinjekció hatására a szívelégtelenség jelentősen csökkent, a betegek a hatperces gyaloglás során sokkal messzebbre jutottak, és érezték is életük minőségének javulását. A vizsgálat legérdekesebb eredménye az volt, hogy a kezelés azoknak a teljesítményét is jelentősen fokozta, akik induláskor nem is voltak értékelhetően vérszegények.

    A kérdés elismert szakértője, az amerikai William Dec kiemelte, hogy az élet minőségének javulása az ilyen betegek számára legalább olyan fontos, mint az orvosok által, műszerekkel mért kedvező változás.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Dagad a lába? Van megoldás! - Ez állhat a hátterében

    A vizes, dagadt, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, így mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózisért. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája az egyik lehetséges okra, a szívelégtelenségre és az ödéma kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

    Pangásos szívelégtelenség - Milyenek a kilátások?

    A szívelégtelenség olyan betegség, amely sajnos egyre súlyosabbá válik – különösen kezelés nélkül. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa szerint azonban megfelelő, gondosan felépített életmóddal és orvosi kezeléssel jelentősen javíthatók az életkilátások.

    Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

    A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell komolyabb betegség hozzá - gondoljunk csak a megterhelő fizikai munkákra, a sportolás utáni pillanatokra vagy a nagy lelki megrázkódtatáskor jelentkező fulladásérzetre. Ezek mellett azonban számtalan betegség állhat a hátterében, ezért fontos a körülmények és a kiváltó okok tisztázása.

    A gyomorvérzés tünetei és kezelése

    A gyomorvérzés során hányás formájában távozik friss piros, esetleg barna, emésztett (kávéaljszerű) vér. A székelés során is ürülhet friss piros vér, vagy fekete kenőcsös szurokszéklet. Ezek lehetnek a fő tünetek.

    A szívelégtelenség típusai

    Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel. A szív teljesítménye nem elegendő ahhoz, hogy fedezze a szervezet igényeit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.