• Sztetoszkóp is elég az EKG helyett

    Szerző:
    WEBBeteg

    Új fejlesztésű szuperteleszkóp válthatja a szívpanaszok vizsgálatára eddig rendszeresített EKG-készüléket.

    A szívpanaszok vizsgálatára általában elektrokardiográfiai (EKG) készülékeket használnak. Ám a drága berendezések csak a jól felszerelt egészségügyi intézményekben állnak rendelkezésre, és igénybe vételükhöz a legtöbb helyen beutaló szükséges.

    Hirdetések

    Ezt váltja ki a 3M Littman elektronikai vállalat által feltalált Electronic Stethoscope 3200 elnevezésű szupersztetoszkóp és a hozzá fejlesztett cardioscan szoftver.

    A szívhangok észlelésével egyidejűleg a készülék korongjára szerelt kis adó vezeték nélküli elektronikus (blue tooth) hálózaton keresztül a háziorvos laptopjába továbbítja a hallható dobbanásokat és zörejeket. A laptopba telepített szoftver azután a hallható hangokat olyan görbéken is megjeleníti, amilyeneket a nagy EKG-készülékek produkálnak.

    A görbék később ismételten és lassítottan is lejátszhatók, kinyomtathatók, lemezre archiválhatók és e-mailen a kardiológiai központba is továbbíthatók.

     A téma cikkei
    4/1 A szívelégtelenség és tünetei
    4/2 Szívelégtelenség - okok és típusok
    4/3 A szívelégtelenség kivizsgálása
    4/4 A szívelégtelenség kezelése
    Az orvosok "rangjelzése" a nyakukban viselt sztetoszkópjuk, azzal különböztetik meg magukat a nem doktorált egészségügyiektől. A 190 évvel ezelőtt Hyacinthe Laënnec által feltalált és először 1819-ben alkalmazott gyógyászati segédeszközzel ellenőrzik a két kis pitvarból és két nagyobb kamrából álló szív működését.

    A szív fölé helyezhető hallgatókorongja által észlelt hangot csöve felerősítve továbbítja a két fülhallgatóba.

    Szupersztetoszkóp - pontosabb diagnózis

    A percenként 72-szer összehúzódó, csupa izom nagykamra az aortákon, az ütőereken át préseli, továbbítja a vért a testünkbe, és a vénákon, visszereken fogadja vissza. "Ténykedését" jól hallható kisebb, "dubb", majd egy hangosabb "DUBB" dobbanás jelzi. A sztetoszkóppal nem csak ezek a hangok észlelhetők, hanem a működésével együtt járó szívzörejek is.

    A tapasztalt kardiológus, de egy gyakorlott háziorvos is ezekből következtethet a szívbillentyű-működési rendellenességekre, esetleges érdugulásokra vagy áteresztésekre.

    Amennyiben gyanúsak a zörejek, ma már olyan intézménybe irányítják a pácienst, ahol az elektrokardiogrammot képernyőre rajzoló vagy mindjárt papírra nyomtató készüléket alkalmaznak, amely a kardiológus fülénél is egyértelműbben diagnosztizálja a szív működését - miként az új szupersztetoszkóp is.

    Szív- és érrendszeri betegségek - Ön mennyire veszélyeztetett?
    Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mivel és mennyire terheli szívét és érrendszerét! A válaszokból kiderülhet, hogy Ön mennyire veszélyeztetett! Töltse ki Szív- és érrendszeri tesztünket! >>

    A már forgalomba került és a Popular Science folyóirat 2009. decemberi számában is bemutatott készülék 765 dollárba kerül.

    A gyártók számítása szerint csupán az Egyesült Államokban évente nyolcmillió EKG-felvételt és ugyanannyi utat válhat ki: ezáltal 9,4 milliárd dolláros költség takarítható meg, ami jóval több a szupersztetoszkópra fordítandó összegnél.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Az EKG és a terheléses EKG

    A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít. Az elektronika elemei maguk a szívizomsejtek. A pici elektromos jeleket az EKG készülék több görbe formájában jeleníti meg.

    Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

    Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

    Mi az a szérum koleszterin és mikor kell csökkenteni?

    Sokan hallhatták már a szérum koleszterin kifejezést, amit meg kell különböztetni a HDL és az LDL koleszterintől. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa megvilágítja, pontosan mi is a szérum koleszterin, mitől lehet magas és hogyan hat ez a szervezetre.

    Mit mutat a szívizotóp (SPECT)?

    Vannak olyan esetek, amikor a hagyományos terheléses EKG-vizsgálat során nem dönthető el egyértelműen, hogy az EKG-változás vérellátási zavart jelez-e.

    Diagnosztikai módszerek - EKG

    Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. A vizsgálat nem igényel nagyobb előkészületet és nem terheli meg a szervezetet, nem fájdalmas, ugyanakkor nagyban hozzájárul a szívinfarktus és szívritmuszavarok diagnosztizálásához.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások