A szívelégtelenség ambulanciák javítanának a halálozási arányon

Független Hírügynökség
megjelent:

Körülbelül 200-300 ezer ember szenved szívelégtelenségben Magyarországon. Legsúlyosabb esetben a betegek fele egy éven belül meghal, de az enyhébb eseteknél is csak a betegek 50 százaléka éli túl a 4 évet.

Speciális, kifejezetten ezt a betegséget kezelő ambulancia működik a fővárosi Állami Egészségügyi Központban (ÁEK). A részleg vezetője, Nyolcas Noémi főorvos szerint minden egyetemi központban és megyei kórházban létre kellene hozni egy ilyen ambulanciát, ahol komplex gyógyszeres és eszközös kezelést kaphatnának a betegek.

A Magyar Kardiológusok Társasága már második alkalommal szervezte meg Hajdúszoboszlón azt a kétnapos tanácskozást, melynek központi témája a szívelégtelenség diagnosztikájának és terápiájának aktuális kérdései. A rendezvény szombaton ér véget. A társaság idén májustól minden évben szeretné megrendezni a Nemzetközi Szívelégtelenség napját is, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a betegség megelőzésére és a folyamatos gondozás fontosságára.

Több ambulanciára lenne szükség

Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljon orvosához, ha szívelégtelenségre utaló tüneteket észlel! Más szív- és tüdőbetegségek szintén okozhatnak a szívelégtelenségre utaló tüneteket. Lehet, hogy akkor döbben rá, hogy Önnek valójában szívelégtelensége van, ha be kell mennie az ügyeletre a fokozódó panaszok miatt.
Ha Önnek már ismert a szívelégtelensége, akkor a tünetek súlyosbodása vagy újabb tünetek kialakulása azt jelenti, hogy betegsége romlott, vagy nem reagál a kezelésre. Ilyen esetekben azonnal forduljon orvosához!
>>Bővebben a szívelégtelenségről
Nyolcas Noémi szerint sokat javítana a tragikus halálozási arányon, ha országszerte működnének szívelégtelenség ambulanciák. Ezek a részlegek szigorúan megszabott időközönként rendelnék vissza a kórházi kezelés után a szívelégtelenségben szenvedő betegeket, pontosan beállítva gyógyszereiket.

A betegeknek 2-3 hetente, majd 3 havonta, végül fél évente-évente kellene visszajárniuk az ambulanciára, ahol pontosan nyomon lehetne kísérni állapotukat és megszabni az ehhez szükséges gyógymódot - tette hozzá.

A szívelégtelenség tünetei: fáradékonyság, fulladás, ödéma, súlyosabb esetben vérellátási zavar, a vese és az agy működési zavara. A betegség okai: magas vérnyomás, szívizomelhalás, szívbillentyű betegségek, szívfejlődési hibák, szívizombetegségek.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.