• A szívelégtelenség ambulanciák javítanának a halálozási arányon

    Szerző:
    WEBBeteg

    Körülbelül 200-300 ezer ember szenved szívelégtelenségben Magyarországon. Legsúlyosabb esetben a betegek fele egy éven belül meghal, de az enyhébb eseteknél is csak a betegek 50 százaléka éli túl a 4 évet.

    Speciális, kifejezetten ezt a betegséget kezelő ambulancia működik a fővárosi Állami Egészségügyi Központban (ÁEK). A részleg vezetője, Nyolcas Noémi főorvos szerint minden egyetemi központban és megyei kórházban létre kellene hozni egy ilyen ambulanciát, ahol komplex gyógyszeres és eszközös kezelést kaphatnának a betegek.

    Hirdetések

    A Magyar Kardiológusok Társasága már második alkalommal szervezte meg Hajdúszoboszlón azt a kétnapos tanácskozást, melynek központi témája a szívelégtelenség diagnosztikájának és terápiájának aktuális kérdései. A rendezvény szombaton ér véget. A társaság idén májustól minden évben szeretné megrendezni a Nemzetközi Szívelégtelenség napját is, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a betegség megelőzésére és a folyamatos gondozás fontosságára.

    Több ambulanciára lenne szükség

     Mikor forduljunk orvoshoz?
    Forduljon orvosához, ha szívelégtelenségre utaló tüneteket észlel! Más szív- és tüdőbetegségek szintén okozhatnak a szívelégtelenségre utaló tüneteket. Lehet, hogy akkor döbben rá, hogy Önnek valójában szívelégtelensége van, ha be kell mennie az ügyeletre a fokozódó panaszok miatt. 
    Ha Önnek már ismert a szívelégtelensége, akkor a tünetek súlyosbodása vagy újabb tünetek kialakulása azt jelenti, hogy betegsége romlott, vagy nem reagál a kezelésre. Ilyen esetekben azonnal forduljon orvosához!
    >>Bővebben a szívelégtelenségről
    Nyolcas Noémi szerint sokat javítana a tragikus halálozási arányon, ha országszerte működnének szívelégtelenség ambulanciák. Ezek a részlegek szigorúan megszabott időközönként rendelnék vissza a kórházi kezelés után a szívelégtelenségben szenvedő betegeket, pontosan beállítva gyógyszereiket.

    A betegeknek 2-3 hetente, majd 3 havonta, végül fél évente-évente kellene visszajárniuk az ambulanciára, ahol pontosan nyomon lehetne kísérni állapotukat és megszabni az ehhez szükséges gyógymódot - tette hozzá.

    A szívelégtelenség tünetei: fáradékonyság, fulladás, ödéma, súlyosabb esetben vérellátási zavar, a vese és az agy működési zavara. A betegség okai: magas vérnyomás, szívizomelhalás, szívbillentyű betegségek, szívfejlődési hibák, szívizombetegségek.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Dagad a lába? Van megoldás! - Ez állhat a hátterében

    A vizes, dagadt, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, így mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózisért. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája az egyik lehetséges okra, a szívelégtelenségre és az ödéma kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

    Pangásos szívelégtelenség - Milyenek a kilátások?

    A szívelégtelenség olyan betegség, amely sajnos egyre súlyosabbá válik – különösen kezelés nélkül. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa szerint azonban megfelelő, gondosan felépített életmóddal és orvosi kezeléssel jelentősen javíthatók az életkilátások.

    Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

    A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell komolyabb betegség hozzá - gondoljunk csak a megterhelő fizikai munkákra, a sportolás utáni pillanatokra vagy a nagy lelki megrázkódtatáskor jelentkező fulladásérzetre. Ezek mellett azonban számtalan betegség állhat a hátterében, ezért fontos a körülmények és a kiváltó okok tisztázása.

    A szívelégtelenség és tünetei

    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.

    A szívelégtelenség típusai

    Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel. A szív teljesítménye nem elegendő ahhoz, hogy fedezze a szervezet igényeit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.