Zsírok a testen - Hol előnyös és hol fokozza a betegségek kockázatát?

MTI
megjelent:

A csípő- és fenéktáji zsírt nehezebb elmozdítani, mint a derék körül felhalmozottat. Ugyanakkor a túl kevés fenékkörnyéki zsír komoly anyagcsereproblémákhoz vezethet.

Jót tesz az egészségnek a többletsúly a csípőn és a fenéken, mivel megvéd szív- és metabolikus problémáktól - állítják brit szakemberek, akik szerint a nagyobb fenék áldásosabb, mint a deréktájon felhalmozódó zsír.

Testtömeg-index (BMI)
Az átlagos testtömeg-index hazánkban jelenleg 26. Önnek mekkora a BMI értéke? Számolja ki testtömeg-index kalkulátorunkkal!

A csípőtájéki zsír káros zsírsavakat nyel el, és olyan gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amelyek megállítják az artériák elzáródását.

Az elhízás problémáival foglalkozó International Journal of Obesity című szaklapban megjelent cikkükben a kutatók rámutatnak, hogy a jövőben az orvosok előírhatják azokat a módokat, amelyekkel a testzsírt "átrendezik a fenék felé", hogy megvédjék a pácienst az érrendszeri és az olyan metabolikus betegségektől, mint a cukorbaj.

A deréktáji zsír veszélyes, a fenék és a csípő körül felhalmozott háj előnyös

A túl kevés zsír a fenék környékén komoly metabolikus problémákhoz vezethet, mint például a Cushing szindróma (a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése) - magyarázzák.

A csípő- és fenéktáji zsírt nehezebb elmozdítani, mint a derék körül felhalmozottat.

Miért jó a lassú zsírégetés?

A lassú zsírégetés azonban előnyös, mert ha a zsír gyorsan bomlik le, sok citokin keletkezik, gyulladást indítva el a szervezetben - hangsúlyozzák a szakemberek. Ezek a citokinek fontos szerepet játszanak az érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában.

A lassabban elégő csípőtájéki zsír több adiponectin hormont termel, amely védi az artériákat, és elősegíti a jobb vércukorszintet és a zsírégetést.

"A csípő- és a fenéktáji zsír jó az egészségre, a derék körüli azonban rossz" - idézte a BBC hírszolgálata Konstantinos Manolopoulost, az Oxfordi Egyetem vezető kutatóját, aki hozzátette: ideális esetben a csípőtájéki több zsír jobb mindaddig, amíg a derék karcsú marad.

Ez a kutatás segíti megérteni azt, miként működnek a zsírok a szervezetben, elősegítve új megközelítéseket a szív-és érrendszeri betegségek csökkentésére - mondta Fotini Rozakeas, a Brit Szívalapítvány elnöke.

Tudta?
A magyarok 56 százaléka tartja magát túlsúlyosnak, közülük 18 százalék próbálkozik fogyókúrával.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.