• Nem mindegy, hogy ki végzi a szívkatéteres kezelést?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szívkatéter lehetővé teszi, hogy a szűkületbe bevezetett ballon segítségével az eret ismét kitágítsák, sőt szükség esetén ide olyan, fémhálóból készült csövecskét is elhelyezzenek, amely továbbra is nyitva tartja az eret, ezzel biztosítva a zavartalan véráramlást.

    A koszorúérbetegség korszerű kezelése rendkívüli mértékben javította az infarktusos betegek túlélési esélyeit, de az eredmények ott a legjobbak, ahol gyakran végeznek szívkatéteres beavatkozást. Az Európai Unió kórházaiban szerzett tapasztalatokat az European Heart Journal közölte.

    Hirdetések

    A svájci Bernben dolgozó Stephan Windecker a kardiológiai beavatkozások egyik legismertebb szakértője Európában. Az idei esztendő végén az Egyesült Államokban közölt adatokhoz hasonlítva foglalta össze az európai helyzetet.

    Ötven éve a heveny szívinfarktus miatt kórházba kerülő betegnek hetekig szinte mozdulatlanul feküdnie kellett, mert az akkori elképzelés szerint így lehetett a károsodott szívizmot a legjobban kímélni. A mozdulatlanság gyakorta súlyos ízületi problémákat okozott, melyeket később hosszú időn át kellett kezelni.

     A mai nemzetközi ajánlás szerint ha valaki a gyomrától fölfelé olyan, korábban soha nem tapasztalt, erős kellemetlenséget érez, amely negyedórán belül nem szűnik meg, rohammentőt kell hívni, hogy a szakvizsgálatok kizárják vagy megerősítsék az infarktus gyanúját. Ha a beteg a lehető leggyorsabban - lehetőleg egy órán belül - speciálisan fölszerelt kórházba kerül, akkor a legjobbak az esélyei a túlélésre és a gyógyulásra.

    Mire jó a szívkatéter?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azok a gyógyintézetek alkalmasak az ilyen betegek ellátására, melyeknek műszeres fölszerelése mellett megfelelően képzett munkatársai is vannak szolgálatban a hét minden napján, a nap minden szakában. A szívroham miatt beszállított páciens koszorúereibe vékony csövet, azaz szívkatétert vezetnek, melyen keresztül a bejuttatják az erek szűkületét, esetleges elzáródását kimutató anyagot.

    A szívkatéter lehetővé teszi, hogy a szűkületbe bevezetett ballon segítségével az eret ismét kitágítsák, sőt szükség esetén ide olyan, fémhálóból készült csövecskét is elhelyezzenek, amely továbbra is nyitva tartja az eret, ezzel biztosítva a zavartalan véráramlást. Windecker professzor hangsúlyozza, hogy ennek az életmentő beavatkozásnak szigorú föltételei vannak.

    Ezt a gyógyító eljárást önállóan csak olyan szakorvosok végezzék, akik olyan intézetben tanulták a különleges módszert, ahol évente legalább nyolcszáz szívkatéterezést végeznek, és legalább 200 alkalommal - ezek legalább egyharmada sürgős rosszullét miatt végzett azonnali beavatkozás - már saját kezűleg is végrehajtották a katéterezést.

      Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?
    A szívkatéterezésnek több formája létezik, ilyen módon történik a ritmuszavarok felderítését és gyógyítását célzó elektrofiziológiai vizsgálat, valamint a koszorúér-festés (koronarográfia) is.
    A vizsgálat nem altatásban, hanem helyi érzéstelenítésben történik.Ennek során a bőrbe a fogászatban is használatos érzéstelenítőt fecskendeznek. A katéter felvezetése történhet könyökhajlatból, alkarból, illetve combhajlatból. A beavatkozás elején egy rövid, szeleppel ellátott műanyag csövet vezetnek az érbe.
    Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A szívburokgyulladás

    A szívet egy zsák veszi körül, ez a zsák a pericardium vagy más néven szívburok, amely két rétegből áll. Ennek a két rétegnek a gyulladása a szívburokgyulladás (pericarditis). Legjellemzőbb tünete a mellkasi fájdalom, amit azonban annak jellege alapján el lehet különíteni az infarktus okozta fájdalomtól.

    Tünetmentes érszűkület - Súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik

    A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele. Bár vannak a betegségnek fokozatai, az észlelt elváltozásokat már a legelején fontos kezelni. Az érszűkület stádiumairól és kezeléséről Dr. Kósa Éva, angiológus beszélt.

    Elképesztő kardiológiai siker Debrecenben

    Húsz év alatt csaknem harmadára csökkent a szívinfarktusban elhunyt betegek száma - hangzott el a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján. A Debreceni Egyetem katéteres laboratóriumában évente 6-700 akut infarktusos betegek látnak el.

    Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?

    Az összes nemszteroid típusú gyulladáscsökkentő ugyanazzal a hatásmóddal rendelkezik, ugyanakkor az egyes betegek között tekintélyes különbség mutatkozik a gyógyszerre adott válaszban és a mellékhatások tekintetében.

    Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?

    A szívritmuszavar okai és rizikófaktorai

    Az egészséges szívben nagyon kicsi a valószínűsége, hogy külső provokáló ingerek nélkül tartós arrhythmiák alakuljanak ki. A szerkezetileg károsodott szívben azonban a szív elektromos impulzusainak vezetése instabillá válhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.