Nem mindegy, hogy ki végzi a szívkatéteres kezelést?

MTI
megjelent:

A szívkatéter lehetővé teszi, hogy a szűkületbe bevezetett ballon segítségével az eret ismét kitágítsák, sőt szükség esetén ide olyan, fémhálóból készült csövecskét is elhelyezzenek, amely továbbra is nyitva tartja az eret, ezzel biztosítva a zavartalan véráramlást.

A koszorúérbetegség korszerű kezelése rendkívüli mértékben javította az infarktusos betegek túlélési esélyeit, de az eredmények ott a legjobbak, ahol gyakran végeznek szívkatéteres beavatkozást. Az Európai Unió kórházaiban szerzett tapasztalatokat az European Heart Journal közölte.

A svájci Bernben dolgozó Stephan Windecker a kardiológiai beavatkozások egyik legismertebb szakértője Európában. Az idei esztendő végén az Egyesült Államokban közölt adatokhoz hasonlítva foglalta össze az európai helyzetet.

Ötven éve a heveny szívinfarktus miatt kórházba kerülő betegnek hetekig szinte mozdulatlanul feküdnie kellett, mert az akkori elképzelés szerint így lehetett a károsodott szívizmot a legjobban kímélni. A mozdulatlanság gyakorta súlyos ízületi problémákat okozott, melyeket később hosszú időn át kellett kezelni.

A mai nemzetközi ajánlás szerint ha valaki a gyomrától fölfelé olyan, korábban soha nem tapasztalt, erős kellemetlenséget érez, amely negyedórán belül nem szűnik meg, rohammentőt kell hívni, hogy a szakvizsgálatok kizárják vagy megerősítsék az infarktus gyanúját. Ha a beteg a lehető leggyorsabban - lehetőleg egy órán belül - speciálisan fölszerelt kórházba kerül, akkor a legjobbak az esélyei a túlélésre és a gyógyulásra.

Mire jó a szívkatéter?

Azok a gyógyintézetek alkalmasak az ilyen betegek ellátására, melyeknek műszeres fölszerelése mellett megfelelően képzett munkatársai is vannak szolgálatban a hét minden napján, a nap minden szakában. A szívroham miatt beszállított páciens koszorúereibe vékony csövet, azaz szívkatétert vezetnek, melyen keresztül a bejuttatják az erek szűkületét, esetleges elzáródását kimutató anyagot.

A szívkatéter lehetővé teszi, hogy a szűkületbe bevezetett ballon segítségével az eret ismét kitágítsák, sőt szükség esetén ide olyan, fémhálóból készült csövecskét is elhelyezzenek, amely továbbra is nyitva tartja az eret, ezzel biztosítva a zavartalan véráramlást. Windecker professzor hangsúlyozza, hogy ennek az életmentő beavatkozásnak szigorú föltételei vannak.

Ezt a gyógyító eljárást önállóan csak olyan szakorvosok végezzék, akik olyan intézetben tanulták a különleges módszert, ahol évente legalább nyolcszáz szívkatéterezést végeznek, és legalább 200 alkalommal - ezek legalább egyharmada sürgős rosszullét miatt végzett azonnali beavatkozás - már saját kezűleg is végrehajtották a katéterezést.

Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?
A szívkatéterezésnek több formája létezik, ilyen módon történik a ritmuszavarok felderítését és gyógyítását célzó elektrofiziológiai vizsgálat, valamint a koszorúér-festés (koronarográfia) is.
A vizsgálat nem altatásban, hanem helyi érzéstelenítésben történik.Ennek során a bőrbe a fogászatban is használatos érzéstelenítőt fecskendeznek. A katéter felvezetése történhet könyökhajlatból, alkarból, illetve combhajlatból. A beavatkozás elején egy rövid, szeleppel ellátott műanyag csövet vezetnek az érbe.
Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.