• A hastáji zsírszövetnek előnyei is vannak?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szívbetegség szempontjából az elhízás fokozott kockázatában kétségtelenül a kövérséggel járó társbetegségek játszanak is szerepet játszanak: a gyakori cukorbaj, magas vérnyomás, a "rossz" (LDL) koleszterin emelkedett vérszintje. Ezért volt meglepetés az utolsó évtizedben, hogy több vizsgálat tanúsága szerint a már szívbetegségben szenvedők között a túlsúlyosak halálozása kisebbnek bizonyult, mint azoké, akiknek testsúlya a normál határok között mozgott.

    A túlsúly és a kövérség a koszorúérbetegség egyik fontos kockázati tényezője, de a már kialakult szívbetegség kezelése során a súlytöbblettel bajlódók gyógyulási esélyei jobbak, mint a soványabbaké. Kanadai kutatók vizsgálatának eredményeit az Európai Szívgyógyászok Társaságának tudományos folyóirata közölte.

    Hirdetések

    Az elhízás okai 

    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriákat.
    Az elhízás okai >>

    A túlsúly, kiváltképp a hastáji zsírszövettöbblet jelentősen növeli a koszorúérbetegségek esélyét. A pocak háromszorosára növeli az infarktus vagy a szélütés kockázatát. Még rosszabb, ha a kövérség mellett valaki keveset mozog, viszont dohányzik is: ez ötszörösére emeli a szív- és érrendszeri események bekövetkezésének valószinűségét.

    A szívbetegség szempontjából az elhízás fokozott kockázatában kétségtelenül a kövérséggel járó társbetegségek játszanak is szerepet játszanak: a gyakori cukorbaj, magas vérnyomás, a "rossz" (LDL) koleszterin emelkedett vérszintje.

    Ezért volt meglepetés az utolsó évtizedben, hogy több vizsgálat tanúsága szerint a már szívbetegségben szenvedők között a túlsúlyosak halálozása kisebbnek bizonyult, mint azoké, akiknek testsúlya a normál határok között mozgott.

    Néha előny a kisebb túlsúly...

    Antigone Oreopoulos vezetésével nemzetközi kutatócsoport vizsgálta ezt a kérdést Kanada egyik tartományában. Alberta területileg nagyobb, mint Franciaország és jelenleg csaknem négymillió lakosa van. Az ottani egészségügyi ellátásban működik az APPROACH elnevezésű nyilvántartás, amelybe mindenkinek az adatai belekerülnek, akinél bármilyen okból szívkatéteres vizsgálatot végeznek.

     Ellenőrizze magát!

   •  Testsúly kalkulátor
   •  Az Ön energiaszükséglete
   • A szívkatéteres nyilvántartás öt évnyi anyaga 31.021, kórházban kezelt személy adatait - testsúly, más betegségek - tartalmazza. A munkacsoport ezen páciensek nyomonkövetéses vizsgálatát végezte három csoportra osztva őket: a csak gyógyszeres kezelésben részesülőkre, a koszorúértágításon átesettekre és a szívműtött betegekre.

    Az összehasonlítás alapját a testsúly jelentette. Már az első csoportban az derült ki, hogy a gyógyszerrel kezeltek közül legkisebb arányban a kissé túlsúlyos betegek haltak meg. A koszorúértágításra vagy áthidaló koszorúérműtétre kerülő betegek csoportjában még kifejezettebb volt azok túlélési esélye, akik a beavatkozás időszakában enyhén kövérek voltak. A kutatók szerint még további vizsgálatokra van szükség.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Az elhízást okozó fehérjék vizsgálata

    Az emberi test alakját az adja meg, hogy ha a zsírszövet döntően a csípőtájon rakódik le, az nőies, körteformát hoz létre, ha a hasi területen, almára emlékeztet, bár ha sok van belőle, ez a sörhas.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.