• Három sikeres szívátültetés Budapesten - Mindenki jól van

    Szerző:
    WEBBeteg

    A három transzplantációt - két férfin és a kislányon - mindössze 24 óra leforgása alatt hajtották végre.

    Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda vezetője úgy fogalmazott: az eset egyediségét az adja, hogy "egyszerre érkezett három olyan potenciális donorról jelentés, akik esetében felmerült a szívek transzplantációs célú felhasználásának lehetősége, és ez meg is valósulhatott".

    Hirdetések

    Új alternatíva szívátültetés helyett 

    Új-zélandi tudósok kifejlesztettek egy olyan technikát, amellyel vezeték nélkül lehet árammal ellátni beültetett műszivet. A megoldás alternatívát jelenthet a szívátültetéssel szemben.
    Részletek >>

    Szatmári András, a GOKI Gyermekszív Központjának szakmai igazgatója beszámolt arról, hogy a 12 éves vidéki kislány hónapok óta volt a szívtranszplantációs várólistán veleszületett szívizombetegsége miatt. Pusztán idő kérdése lett volna, hogy az állapota drámai módon romoljon, de szerencséje volt, mielőtt szükségessé vált volna a műszívkezelés, megjött számára az új szív - jegyezte meg.

    Most hat gyerek vár szívátültetésre, állapotuk "nem jó, de stabil". A várólistára került gyerekek közül senki nem halt meg eddig - tette hozzá. Ofner Péter sikeresnek nevezete a két évvel ezelőtt indított transzplantációs programjukat.

    Mint mondta, nagyon nagy eredmény, hogy látótérbe kerültek és listán szerepelnek a szívátültetésre szoruló gyerekek. Közölte, ebben az évben öt sikeres transzplantációt végeztek orvosaik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kérdésekre válaszolva Mihály Sándor közölte, tudomása szerint jelenleg egy felnőtt sürgősséggel vár szívátültetésre. Elmondta azt is, hogy tárgyalások kezdődnek Csehországgal, Szlovákiával és Olaszországgal a szervcsere-együttműködésről.

    A Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikájának képviselője más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón, így a két férfi betegről részletes információt nem adtak. A közreadott sajtóanyag szerint idén Magyarországon 22 szívátültetést hajtottak végre, összesen pedig 319 szervbeültetés valósult meg.

    Orvosi érdekességek

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A szívizom-elfajulások

    Az úgynevezett cardiomyopathiák a szívizom betegségei közé sorolhatók. A szívizomzat szerkezetileg és funkciójában károsodik, oka lehet örökletes, de kialakulhat valamilyen külső tényező, alkohol, méreg, fertőzés, koszorúér-betegség következtében is.

    Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

    Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

    A szerelemről tudományosan - Mi köze van hozzá a szívünknek?

    Miért jelképezik a piros, rózsaszín vagy éppen pink színben pompázó szívek a szerelmet? Tévedünk, ha azt hisszük, a szívnek bármi köze van az érzelmeinkhez, hacsak nem fizikai mellékhatásként.

    Hatéves kisfiú kapott új szívet Budapesten

    Sikeres szívátültetést hajtottak végre szerdára virradó éjjel azon a hatéves kisfiún, akit 264 napja műszív-kezeléssel tartottak életben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - közölte az intézmény az MTI-vel.

    Új alternatíva szívátültetés helyett

    Új-zélandi tudósok kifejlesztettek egy olyan technikát, amellyel vezeték nélkül lehet árammal ellátni beültetett műszivet. A megoldás alternatívát jelenthet a szívátültetéssel szemben.

    Lara: eltelt fél év, nincs új szív

    Éppen fél éve kapott műszívet Lara. Az egyéves kislánynak mielőbb új szívre lenne szüksége. Orvosai szerint nagyon le van gyengülve a szervezete, így egy fertőzés akár végzetes is lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.