• Intelligens ágy szívbetegeknek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Érzékelőkkel felszerelt okos ágy vigyázhatna a szívbetegekre. Az ilyen ággyal (és a hasonló szenzoros öltözékkel) el lehetne érni, hogy kevesebb embernek legyen szüksége sürgősségi orvosi ellátásra - olvasható a BBC weboldalán. Már konkrét terv is van a szenzoros ágyak bevezetésére.

    A MyHeart programot a Philips elektronikai világcég fogja vezetni, és az Európai Unió finanszírozni. Az okos ágyakkal napokkal előbb észlelni lehetne a közeledő szívkatasztrófát, még mielőtt a helyzet életveszélyessé válna.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ágyban beépített elektronikus mérleg, vérnyomásmérő, pulzusszámláló lesz, sőt szenzorok érzékelnék a légzésritmust és az alvás alatti testmozgást is.

    A beteg egy elektródákkal átszőtt mellényt is viselhet, amely komplett EKG-mérést is végezhet. Az adatokat aztán egy tenyérszámítógép, PDA elemezné, az eredményt pedig telefonon vagy széles sávú interneten elküldené a kórháznak.

    Hirdetések

    Egyes orvosok felhívják a figyelmet, hogy ma már egyre nagyobb bőségben állnak rendelkezésre mindenféle eszközök az információ gyűjtésére, tárolására és továbbítására. Az orvosok számára már régen nem az információ begyűjtése a fő probléma, hanem sokkal inkább az információ értelmezése.

    Az orvosok eljárása ma az alkalmankénti vizsgálatokból szerzett információ értelmezésén alapul. A folyamatosan érkező mérési eredményekkel viszont az a kihívás, hogy hogyan kell az adatokat értelmezni, fölösleges hamis riasztások nélkül.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az EKG és a terheléses EKG

    A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít. Az elektronika elemei maguk a szívizomsejtek. A pici elektromos jeleket az EKG készülék több görbe formájában jeleníti meg.

    Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

    Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

    Mit mutat a szívizotóp (SPECT)?

    Vannak olyan esetek, amikor a hagyományos terheléses EKG-vizsgálat során nem dönthető el egyértelműen, hogy az EKG-változás vérellátási zavart jelez-e.

    Diagnosztikai módszerek - EKG

    Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. A vizsgálat nem igényel nagyobb előkészületet és nem terheli meg a szervezetet, nem fájdalmas, ugyanakkor nagyban hozzájárul a szívinfarktus és szívritmuszavarok diagnosztizálásához.

    Mikor nem ajánlott a terheléses EKG?

    A terheléses EKG a szív vérellátását ellenőrzi, vagyis, hogy a koszorúerek mennyire képesek fizikai terhelés mellett megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa arról beszélt, mikor ajánlott és mikor ellenjavallt a vizsgálat.

    Hogyan mérhető a stresszszint?

    A munkahelyi és magánéleti stressz jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi és biztonsági kihívást a civilizált országokban, így Magyarországon is. A stressz, illetve az azzal való megküzdés képessége azonban szűrhető és a kimutatott veszélyeztetettség ellen célzott lépéseket lehet tenni - mondja Dr. Keresztényi Zoltán, humánkineziológus.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások