• A szívbetegség megelőzésének városa - Hogy csinálják?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szív- és érrendszeri betegségek egészséges életmóddal jórészt megelőzhetők, de nagy segítséget jelent, ha ezt egy egész város összefogásával igyekeznek megvalósítani. A rendkívüli kezdeményezésről az Európai Szívgyógyászok Társaságának lapja számolt be.

    Roberto Ferrari, az Európai Kardiológus Társaság elnöke által írt szerkesztőségi cikk ismerteti Ferrara városának egészségügyi terveit. A 134 000 lakosú, olasz egyetemi város központját kilenc kilométeres, középkori fal veszi körül. A fal tetején, árnyas fasor szegélyezi az utat, mely remek lehetőséget kínál a gyaloglásra, futásra vagy biciklizésre.

    Hirdetések

    Olaszországban már korábban kitiltották a cigarettát a középületekből és az éttermekből egyaránt. Nemrég az Egészségügyi Világszervezet példaként idézte, hogy azóta a dohányosok aránya jelentősen csökkent, már csak 15 százalék. Ezzel épp a magyar statisztikát állították szembe, azt, hogy a magyar lakosság 30 százaléka rendszeresen dohányzik.

     Ellenőrizze magát!

   •  BMI - testtömeg kalkulátor
   •  Kalóriatáblázat
   •  Energiaszükséglet
   • Ferrarában a szívgyógyászok és a háziorvosok együtt igyekeznek terjeszteni az egészséges étkezésre vonatkozó ismereteket. Olaszhonban ez könnyebb, mint Magyarországon, mivel a mediterrán konyha a legegészségesebb gasztronómiai irányok közé tartozik. Az olívaolaj használata, a rendszeres halevés, mely az érelmeszesedés megelőzése, késleltetése szempontjából igen fontos, alapvető része ennek az étkezésnek.

    Roberto Ferrari kiemelte a környező vidék mezőgazdaságát, ahonnan jó minőségű zöldség, gyümölcs kerül az ott lakók asztalára. A hal is népszerű, mert a Po folyóból az ízes, de nem drága "kékhal" sokféle módon készítve különleges fogás.

    A pékségtől az egyetemig

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A város központjában lesz a Megelőzés Otthona, ahol bárki kaphat felvilágosítást diétáról, életmódról. Tíz éven keresztül évente végeznek vizsgálatokat, a társadalom minden rétegének bevonásával, a háziasszonyoktól a piaci eladókig annak tanulmányozására, hogy a koszorúér-betegség kockázata hol, milyen formában érvényesül.

    Már két szakácskönyvet adtak ki az egészséges étkezés terjesztése végett. A helyi sütödékben készül a "Szív kenyere", mely sótlan, de rostban és omega-3-zsírsavakban gazdag pékárú. Az egyetem weboldalt készített: "Szív a középpontban" címmel. Itt minden információ megtalálható a szívbetegség megelőzésére. A helyi tv 2010-től naponta egy órányi műsorral járul hozzá ehhez a mozgalomhoz.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

    Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

    A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

    Idén is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

    A magyar népesség megbetegedési és halálozási viszonyai az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik, ezért ebben az évben elindították a Megelőzés éve 2018-2019 elnevezésű kampánysorozatot.

    K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében

    Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.