• Órák alatt kiszűrhető a hirtelen szívhalálra hajlamosító gén

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy öröklődő génhiba fiatal korban minden előzmény nélkül a szív működésének megszűnéséhez vezet. Ilyenkor a szívkamra ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd, így a vérkeringés gyakorlatilag azonnal megáll.

    Mindig szörnyű dráma, ha egy fiatal, egészségesnek tartott sportoló egyik pillanatról a másikra életét veszti edzés közben vagy a sportpályán.

    Hirdetések

    Kutatók szerint a váratlan, hirtelen szívhalál eseteinek egy része genetikai vizsgálatokkal korán fölismerhető, ezért spanyol szívgyógyászok ezzel kapcsolatban nagyszabású tudományos programba kezdtek.

     Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon
    Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon. Az áldozatok közül sok élete megmenthető lenne. Tovább>>
    A Banco Bilbao Vizcaya Argentaria alapítvány olyan műszert adományozott Madridban a San Carlos kórház kardiológiai osztályának, mellyel folyamatosan végezhetik a legjobban veszélyeztetett élsportolók genetikai vizsgálatát.

    A legújabb génleolvasó műszerrel Spanyolország több kutatóhelyén dolgoznak, de ez az egyetlen készülék, mellyel kizárólag a sportolók hirtelen szívhalálára hajlamosító géneltéréseket keresik.

    A bank alapítványa a kórházzal szerződést kötött a nemzetközileg is fontos orvostudományi vizsgálatokra.

    Két óra alatt megtalálható a hirtelen szívhalálra hajlamosító gén

    A génleolvasó a hét valamennyi munkanapján a kórházban elemzi a sportolók génjeit és óránként 16 vizsgálati anyagot tud kiértékelni. Október elejéig 65 férfi és 20 nő génjeit sikerült leolvasni.

     Hirtelen szívhalál
    hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
    A hirtelen szívhalálról >>
    A műszer két óra alatt megtalálja azokat a géneket, amelyek az egyik életveszélyes szívritmuszavar, a Brugada-tünetcsoport megjelenésére hajlamosítanak. Korábban ehhez 25 órai folyamatos munkára volt szükség.

    Pedro és Josep Brugada spanyol kardiológusok 1992-ben ismertették megfigyeléseiket.

    Ők fedezték fel azt az öröklődő génhibát, mely fiatal korban minden előzmény nélkül a szív működésének megszűnéséhez vezet.

    Ilyenkor a szívkamra ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd, így a vérkeringés gyakorlatilag azonnal megáll.

    Brugada-szindróma - sok hirtelen szívhalál megelőzhető lenne

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azóta világszerte sok vizsgálat foglalkozott ezzel az életveszélyes helyzettel.

    A Brugada-szindróma Ázsiában a leggyakoribb. Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken vagy Japánban ilyen esetek halmozottan fordulnak elő, mivel ez bizonyos családokban többeket érint.

    Ha az ilyen, genetikai okokból, nagy kockázattal megszülető fiatalokat a most elindított technikával időben sikerül megtalálni, sok hirtelen szívhalál eset megelőzhető.

    A kis beavatkozás útján, a szívbe bevezethető defibrillátor ritmusszabályozókkal a kamrafibrillációra hajlamos emberek életét a modern, tudományos orvoslás megmentheti.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ön is cukorbeteg? Rengeteget segíthet, ha sportol!

    A fizikai aktivitás kedvezően befolyásolja az anyagcserét, cukorbetegségben ennek különösen nagy jelentősége van. A testmozgás javítja a közérzetet, a sejtek érzékenyebben reagálnak az inzulinra, az inzulinrezisztencia mérséklődik, és a vércukorszint beállítása könnyebbé válik. Ezenkívül a testmozgás és a sport a túlsúly csökkentését is segíti.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

    Idén is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

    A magyar népesség megbetegedési és halálozási viszonyai az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik, ezért ebben az évben elindították a Megelőzés éve 2018-2019 elnevezésű kampánysorozatot.

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében

    Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

    Javítsuk a statisztikát! Tanuljunk meg életet menteni!

    A hirtelen szívhalál nem küld táviratot. Nem üzen előre. Tényleg véletlenül érkezik. Sajnos sokkal több honfitársunkhoz, mint ahogyan az a világ statisztikái szerint megszokott. És még mindig nem tudunk elég sokan életet menteni. A nemrég indult TEVAgy a Hős! kampány célkitűzése, hogy Magyarországon is minél többen merjenek újraéleszteni, és ne veszítsünk el évente egy kisvárosnyi embert ebben a kórképben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.