10 évvel hamarabb halnak a dohányos középkorú férfiak

Független Hírügynökség
megjelent:

Tíz évvel rövidebb ideig élnek azok a középkorú férfiak, akik dohányoznak is meg magas a vérkoleszterinszintjük, derül ki egy pénteken megjelent tanulmányból.

Azt már korábban számos más tanulmány bebizonyította, hogy a dohányzásmentes, aktív életmód és az egészséges táplálkozás csökkenti a szívbetegségek kockázatát. De ez a tanulmány a másik oldalról vizsgálta meg a kérdést: azt nézte meg, hogy mennyivel csökken a várható élettartam, ha megvannak ezek a szívbetegségi kockázati tényezők.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 19 ezer olyan brit közalkalmazott esetét elemezték, akik még az 1960-as években átfogó orvosi vizsgálaton estek át, és életmódjukról is készültek feljegyzések.

Az első vizsgálat idején a páciensek életkora 40 és 69 év között volt. Újabb teljes kivizsgálás volt 28 évvel később, akkor már csak 7 ezren voltak életben a 19 ezerből.

A British Medical Journalban (BMJ) megjelent tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akiknél már az elején fennállt a három rizikótényező, 2-3-szor nagyobb volt a valószínűsége a szívbetegség miatti halálnak, azokhoz képest, akiknél egyik kockázati sem volt meg. Átlagosan 10 évvel előbb haltak meg.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.