• A brokkoli jótékony hatású az artériákra

        Szerző:
        WEBBeteg

        A londoni Imperial College kutatói úgy vélik, hogy megtalálták a magyarázatot arra, miként védi a szívet a brokkoli: a zöldségben található egyik vegyület mozgósítja a szervezet természetes védekező rendszerét, így óvja az artériákat a szívrohamhoz vezető lerakódásoktól.

        A Brit Szívalapítvány által támogatott tanulmányban egereknek szulforafán nevű vegyületet adtak, amely megtalálható a brokkoliban és más káposztafélékben is. Megállapították, hogy a hatóanyag képes bekapcsolni egy védőfehérjét, amely egyébként inaktív az artériák lerakódásnak legjobban kitett szakaszain.

        Hirdetések

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

         

        "Régóta tudjuk, hogy a zöldségfogyasztás jót tesz, ám meglepő módon a védőhatás molekuláris mechanizmusa ismeretlen maradt" - mondta el Paul Evans, az Imperial College-ban működő Nemzeti Szív- és Tüdőintézet munkatársa.

        A kutatók szerint az erek nem mindenütt egyformán rakódnak el, a kanyarokban és elágazásokban - ahol lelassul a vér áramlása - nagyobb a szívrohamhoz vezető zsíros plakkok kialakulásának kockázata. Evans magyarázata szerint éppen ezeken az veszélyeztetettebb helyeken inaktív az Nrf2 jelű védőfehérje.

        "Tanulmányunk megmutatta, hogy a szulforafán megvédheti ezeket a részeket azáltal, hogy bekapcsolja az Nrf2-t" - közölte Evans. A kutatásban nem brokkolit, hanem tisztított szulforafánt használtak, hamarosan azonban sor kerülhet a brokkolival végzett vizsgálatokra is, hogy összehasonlítsák a zöldség és a szer hatékonyságát.

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Daganatmegelőző hatású ételek

        A dió nemcsak az agyműködésre van jó hatással, de a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében is segíthet. Ezenkívül a káposztának, a karfiolnak, a brokkolinak, de a gránátalmának is daganatmegelőző hatása van.

        Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

        Ez az első bizonyíték arra, hogy a nagyjából egy évtizede forgalomban lévő eszközök jelentősen befolyásolják az emberi egészséget, ami arra utal, hogy veszélyesebbek a korábban véltnél.

        Szívproblémák az ünnepek alatt

        A karácsonyi időszakban hirtelen nagyot nő a halálos szívrohamok száma. Különösen Karácsony és Újév napján. De milyen okok állnak a háttérben, és hogyan tartsuk egészségesen a szívünket?

        A brokkoli élettani hatásai

        A napjainkban divatos szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy a neki tulajdonított előnyös hatásokkal kapcsolatban milyen bizonyítékokkal rendelkezünk.

        A tüdőembólia és tünetei

        A tüdőembólia gyakori tüdőbetegség, melyet az esetek csak közel egyharmadában sikerül időben diagnosztizálni. Hátterében leggyakrabban a mélyvénás trombózis áll. A vénás rendszerben elszabadult trombus (alvadt vér vagy ritkábban zsír, levegő, idegen szövet) a véráramlattal a tüdőartériába jutva annak hirtelen elzáródását okozza.

        C- és E-vitamin - nem mindig hasznosak!

        Egy hosszú ideig tartó, nagy betegkör bevonásával végzett vizsgálat bebizonyította, hogy sem a C-, sem pedig az E-vitamin önmagában nem segít a szívrohamok megelőzésében. Számos kedvező tulajdonságuk ellenére tehát ezen a vizsgán megbuktak.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.