Meglepő adatok a keringési betegségekről

MTI
megjelent:

A mind gyakoribb szívelégtelenség több szenvedést jelent a betegnek és nagyobb terhet a társadalomnak, mint a rosszindulatú daganatok bármelyik formája - egy svédországi vizsgálat eredményeit az Európai Szívgyógyászok Kongresszusán, Barcelonában ismertették.

Mindenki számára az a legszörnyűbb betegség, amelyben ő maga vagy családjának azok a tagjai szenvednek, akiket neki kell ápolnia. A közvélemény-kutatások adatai azonban azt mutatják, hogy mind a betegnek, mind hozzátartozóinak valamilyen rosszindulatú daganatos betegség a legnagyobb teher.

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta, hogy 1988. és 2004. között a svédországi kórházi felvételek milyen betegségek miatt történtek. Simon Stewart és munkatársai több mint másfél millió beteg adatait nézték át.

A szívelégtelenség és tünetei

Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.
A szívelégtelenség és tünetei

A skandináv országban a 20 évesnél idősebbek első kórházi felvételének oka másfélszer gyakrabban volt vérkeringési elégtelenség, mint valamilyen rosszindulatú daganatos betegség. Ez a meghökkentő különbség mind a férfiaknál előforduló rákfajták esetén, mind a női daganatos betegségekkel kapcsolatban érvényesült.

A szívelégtelenség okozta halálozás is nagyobb volt, mint a daganatos betegségekben szenvedőké. A vizsgált években a svédek közül 196 400 ember fejezte be életét szívelégtelenség következtében, míg rákos kórképek miatt 131 000 haláleset került nyilvántartásba.

Többen halnak meg szívelégtelenségben, mint rákban

Ha a várható életkilátásokat nézték, akkor is az derült ki, hogy mind a svéd nők, mind a férfiak közül többen haltak meg idő előtt szívelégtelenségben, mint gyomorrákban, prosztatarákban vagy rosszindulatú női daganatos betegségekben.

A szívelégtelenségről

A társadalom, a gazdasági élet szempontjából is lényegesen nagyobb terhet jelentett a szív- és érbetegségek következtében megjelenő szívelégtelenség, mint a rosszindulatú daganatok. A nők esetében a becsült költségek szívelégtelenségre vonatkozóan 13,8 milliárd svéd koronát tettek ki, míg az emlőrák és a méhnyakrák költségeit 6,4 milliárd koronában jelölték meg.

Azt már korábbi statisztikák alapján is sokan megértették, hogy szívbetegségek következtében többen halnak meg, mint daganatos betegségek, malária és AIDS miatt együttvéve. Simon Stewart hangsúlyozta, hogy a társadalombiztosítás illetékeseinek jó volna figyelembe venniük a szívelégtelenség fontosságát.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.