• Meglepő adatok a keringési betegségekről

    Szerző:
    WEBBeteg

    A mind gyakoribb szívelégtelenség több szenvedést jelent a betegnek és nagyobb terhet a társadalomnak, mint a rosszindulatú daganatok bármelyik formája - egy svédországi vizsgálat eredményeit az Európai Szívgyógyászok Kongresszusán, Barcelonában ismertették.

    Mindenki számára az a legszörnyűbb betegség, amelyben ő maga vagy családjának azok a tagjai szenvednek, akiket neki kell ápolnia. A közvélemény-kutatások adatai azonban azt mutatják, hogy mind a betegnek, mind hozzátartozóinak valamilyen rosszindulatú daganatos betegség a legnagyobb teher.

    Hirdetések

    Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta, hogy 1988. és 2004. között a svédországi kórházi felvételek milyen betegségek miatt történtek. Simon Stewart és munkatársai több mint másfél millió beteg adatait nézték át.

       A szívelégtelenség és tünetei

    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.
    A szívelégtelenség és tünetei >>

     A skandináv országban a 20 évesnél idősebbek első kórházi felvételének oka másfélszer gyakrabban volt vérkeringési elégtelenség, mint valamilyen rosszindulatú daganatos betegség. Ez a meghökkentő különbség mind a férfiaknál előforduló rákfajták esetén, mind a női daganatos betegségekkel kapcsolatban érvényesült.

     A szívelégtelenség okozta halálozás is nagyobb volt, mint a daganatos betegségekben szenvedőké. A vizsgált években a svédek közül 196 400 ember fejezte be életét szívelégtelenség következtében, míg rákos kórképek miatt 131 000 haláleset került nyilvántartásba. 

    Többen halnak meg szívelégtelenségben, mint rákban

    Ha a várható életkilátásokat nézték, akkor is az derült ki, hogy mind a svéd nők, mind a férfiak közül többen haltak meg idő előtt szívelégtelenségben, mint gyomorrákban, prosztatarákban vagy rosszindulatú női daganatos betegségekben.

     A szívelégtelenségről

   • A szívelégtelenség és tünetei
   • Szívelégtelenség - okok és típusok
   • A szívelégtelenség kivizsgálása
   • A szívelégtelenség kezelése
   • A társadalom, a gazdasági élet szempontjából is lényegesen nagyobb terhet jelentett a szív- és érbetegségek következtében megjelenő szívelégtelenség, mint a rosszindulatú daganatok. A nők esetében a becsült költségek szívelégtelenségre vonatkozóan 13,8 milliárd svéd koronát tettek ki, míg az emlőrák és a méhnyakrák költségeit 6,4 milliárd koronában jelölték meg. 

    Azt már korábbi statisztikák alapján is sokan megértették, hogy szívbetegségek következtében többen halnak meg, mint daganatos betegségek, malária és AIDS miatt együttvéve. Simon Stewart hangsúlyozta, hogy a társadalombiztosítás illetékeseinek jó volna figyelembe venniük a szívelégtelenség fontosságát.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Dagad a lába? Van megoldás! - Ez állhat a hátterében

    A vizes, dagadt, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, így mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózisért. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája az egyik lehetséges okra, a szívelégtelenségre és az ödéma kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Pangásos szívelégtelenség - Milyenek a kilátások?

    A szívelégtelenség olyan betegség, amely sajnos egyre súlyosabbá válik – különösen kezelés nélkül. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa szerint azonban megfelelő, gondosan felépített életmóddal és orvosi kezeléssel jelentősen javíthatók az életkilátások.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Miért halnak meg a magyarok tüdőrákban?

    Magyarország a lélekszámra vetítve világelső a tüdőrák előfordulásában, s az áldozatok számában is élen jár. Évente mintegy 11 ezer ember szembesül tüdőrák diagnózissal, s a tüdőbetegségekről kiadott évkönyv becslése szerint mintegy 30 ezer tüdőrákos beteg él közöttünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.