Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

A mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban a lábszár, comb és medence vénáiban kialakuló vérrög esetén beszélünk mélyvénás trombózisról. Melyek a betegség okai és kockázati tényezői?

A mélyvénás trombózis kialakulásának okait három csoportba sorolhatjuk.

  1. Az érfal sérülése (trauma, gyulladás).
  2. A véráramlás megváltozása, lassulása (visszérbetegség, helyi pangás, szívelégtelenség, tartós ágyhoz kötöttség).
  3. A vér összetételének megváltozása, a vér alvadékonyságának fokozódása (öröklött véralvadási zavarok, dohányzás, fogamzásgátló tabletták).

Kockázati tényezők

Már a fiatalok körében is egyre gyakrabban fordul elő ez a betegség. Az alábbi tényezők hajlamosítanak a mélyvénás trombózis kialakulására.

  • A dohányzás károsítja az érfalat, fokozza a vér viszkozitását, ezáltal önmagában is fokozza a mélyvénás trombózis rizikóját, egyéb hajlamosító tényezővel együtt, sokszorosára emeli a tromboembóliás megbetegedés kockázatát. Sajnos a dohányzók átlagéletkora az egyre ifjabb kor felé tolódik, az életkor előrehaladtával pedig a dohányzás és a hormonális fogamzásgátlók együttes használata sokszorosára növeli az MVT kialakulásának esélyét!
  • A fogamzásgátló tabletták szedése népszerű a fiatal lányok körében, ez önmagában nem jelent kockázatot, azonban egyéb hajlamosító tényező pl. örökletes véralvadási zavar, dohányzás, visszér betegség – esetén, jelentősen megnő a trombózis rizikója.
  • Antifoszfolipid szindróma: olyan tünetegyüttes, melyre többnyire fiatal életkorban kialakuló artériás vagy vénás trombózisok, csökkent trombocitaszám (trombopénia), spontán abortuszok jellemzőek. Oka: a vérben a véralvadási rendszer résztvevői ellen termelődött ellenanyagok (antitestek) jelenléte.

A betegségre hajlamosító tényezők közül némelyik ellen egy kis odafigyeléssel tehetünk. Ilyen például a hosszú utazás esetén a gyakori mozgás vagy a testsúly kontroll alatt tartása. Ideális tartományban tartásával megelőzhető az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség kialakulása, melyek mind mélyvénás trombózis kialakulására hajlamosítanak. A hajlamosító tényezők közül az örökletes okok nem gyógyíthatók meg.

Mikor forduljon orvoshoz?

Hogyha a mélyvénás trombózis tüneteit észleli magán, azonnal keresse fel orvosát! Ha a tüdőembólia tünetei alakulnak ki, tehát mellkasi fájdalom vagy diszkonfort jelentkezik, hívjon mentőt!

A trombofilia örökletes okai

  • APC-rezisztencia (Leiden-mutáció): az örökletes tényezők közül a leggyakoribb rendellenesség, azonban nagyon ritka esetben nem veleszületett zavar. Az V véralvadási faktor hibás szerkezete következtében nem inaktiválódik. Az alvadást serkentő faktorok lebomlása lassan megy végbe, tartós jelenlétük pedig a vér fokozott alvadékonyságát okozza. A Leiden-mutáció fennállása esetén az orális fogamzásgátló tabletta szedése jelentősen megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját, ezért szedése előtt javasolt ilyen irányban vizsgálatot végezni.
  • Antitrombin III-hiány: a legerősebb véralvadásgátló (antikoagulans) tulajdonságú fehérje. Csökkent szintje vagy hiánya, egyéb rizikófaktor jelenléte nélkül is, majdnem minden betegben tromboembólia kialakulását okozza.
  • Protrombin (II faktor) dimorfizmus: az APC-rezisztencia után a trombózisos betegekben a veleszületett véralvadási zavarok közül a második leggyakrabban kimutatható eltérés.
  • Protein-C hiány: ún. inhibitor, mely inaktiválja az egyes véralvadási faktorokat. Csökkent koncentrációja vagy elégtelen működése következtében a véralvadási rendszer szabályozása nem megfelelő.
  • Protein-S hiány: fiatalkorban bekövetkező, ismétlődő trombózisok hátterében mutatható ki, gyakran társul Leiden-mutációval.
  • A fentieken kívül előforduló defektus a diszfibrinogenemia (vénás és artériás trombózisok kialakulásához egyaránt vezet) és a hiperhomociszteinemia, melyek ritkán állnak az MVT hátterében.

Cikkek a trombózisról

A véralvadási zavar veleszületett defektusára hívhatja fel a figyelmet a családban előforduló tromboembóliás betegség, a fiatal életkorban kialakult trombózis, ami nem magyarázható egyéb tényezővel, illetve szokatlan helyen pl. agyi vénák vagy a hasüregben futó nagy vénák - kialakuló vérrög. Ilyen esetben felmerül a véralvadási rendszer öröklött zavarának lehetősége.

Ha a trombofilia örökletes voltára van gyanú, mindenképpen kivizsgálás javasolt a szövődmények elkerülése érdekében.Ismert kockázati tényezők esetén trombózis megelőző (profilaktikus) kezelést kell alkalmazni, a fogamzóképes női korosztályban különös figyelmet fordítani a várandósságot megelőző, a terhesség és a gyermekágyi időszakra, amely egyéb kockázati tényező nélkül is, fokozott rizikóval járó életszakasz.

Tovább Milyen jelek figyelmeztetnek mélyvénás trombózisra?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.