• Új készítmény a szívritmuszavar kezelésére az amerikai patikákban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Jóváhagyta a gyógyszerek forgalombahozatalát engedélyező amerikai hatóság (FDA) a leggyakoribb ritmuszavar, a pitvarfibrilláció kezelésére szolgáló új készítmény alkalmazását. A dronedaron egy korábbi szívgyógyszer tökéletesített változata.

    Az emberi szív nem óramű. Nem is lehet az, hiszen pillanatról-pillanatra kell a szervezet oxigén- és táplálékigényét biztosítania, fenntartani a vér biztonságos áramlását valamennyi, élő sejthez. Ennek megfelelően a csodálatos motor néha gyorsul, máskor nyugodtan, lassan megy és időnként a szívműködés kihagyhat.

    Hirdetések

     Amit tudni kell a gyógyszerszedésről

   • A gyógyszerszedés szabályai
   • A gyógyszerallergia
   • Amit a paracetamol szedéséről tudni kell
   • Az antibiotikumok nem csak jótékony hatásairól
   • Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?
   • Reye-szindróma - Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?
   • A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei
   • Az is előfordul viszont, hogy a szívritmust diktáló, belső óra valamilyen okból megzavarodik, nem működik megfelelően. Ilyenkor a szív más területei veszik át a szívdobogás irányítását.

    A leggyakoribb ilyen zavar lényege: a szabályos ritmust adó központot is tartalmazó szívüreg, a pitvar ritmusosan már nem húzódik össze, hanem remeg, fibrillál.

    Ilyenkor a szív teljesen szabálytalanul megy, esetleg rendkívül fölgyorsul és a legfőbb gond, hogy a nem működő szívüregben a vér megalvadhat, ez az alvadék pedig elúszhat a helyéről és valamelyik létfontosságú eret elzárhatja.

    Milliókat érint a betegség

     Milyen munka van egy szem tabletta mögött?

    Egy új gyógyszerfejlesztésre alkalmas gyógyszermolekula-jelölt azonosítása akár 2-10 évet is igénybe vehet. A klinikai vizsgálatok négy fázisból állnak, melyek már a gyógyszer emberekre gyakorolt hatásait vizsgálják. >>A gyógyszerfejlesztés menete

    A pitvarfibrilláció az öregedés során mind gyakoribb, jelentősége az életkor előrehaladásával fokozódik. Világszerte betegek milliói szenvednek ebben a ritmuszavarban és ilyenkor például az agyi katasztrófa kockázata fokozott.

    A dronedaron alkalmazásakor a pitvarfibrillációs rohamok jelentősen ritkulnak és ha a ritmuszavart áramütéssel megszüntették, majd a beteg szedi az új patikaszert, a szabályos szívműködés általában ezzel a kezeléssel megtartható.

    Huszonegy hónapos klinikai tesztelés

      A szívritmuszavar

    5/1 Szívritmuszavarok (arrhythmia)
    5/2 Az arrhythmiák típusai
    5/3 A szívritmuszavar okai és rizikófaktorai
    5/4 A szívritmuszavar diagnózisa
    5/5 Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?
    Mint minden új készítmény esetén, a dronedaron hatásosságát, biztonságosságát is nagy, nemzetközi vizsgálatokban tanulmányozták. Ilyen volt az ATHENA betűszóval jelölt tanulmány, amelyben 4628, pitvarfibrilláció miatt kezelt beteg vett részt. Az önként jelentkező vizsgálati alanyok egészségének alakulását 21 hónapon át figyelték.

    A dronedaront szedő betegek halálozási aránya, a kórházi fölvétel gyakorisága 24 százalékkal csökkent. Elsősorban ennek a vizsgálatnak az eredményei alapján döntött úgy az FDA, hogy a bizonyítottan kedvező hatású készítmény forgalomba kerülhet.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

    A szívritmuszavar a szabályostól eltérő szívműködés. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) működik vagy a ritmus nem egyenletes.

    Amiket rosszul tudunk az allergiáról

    Habár az allergiások száma folyamatosan emelkedik, a betegséggel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban. A leggyakoribb tévedéseket tisztázzuk dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával.

    Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.