• Sótlan sikertörténet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Portugáliában a szívgyógyászok elérték, hogy márciusban a parlament törvényt fogadjon el az élelmiszerek sótartalmának feltüntetéséről és korlátozásáról. A portugál orvosok sikeréről elhangzó beszámolót nagy tapssal üdvözölte az Európai Hipertónia Kongresszus közönsége.

     Luis Martins professzor a Milánóban tartott kongresszuson elmondta, hogy a portugál szívgyógyászok már sok éve folytatnak médiahadjáratot az egészségtelen étkezési szokások ellen. Először a telített zsírok fogyasztását igyekeztek csökkenteni és elsősorban a "rossz" LDL-koleszterinszint csökkentését támogatták. 

    Hirdetések

    Három éve Martins betegei mesélték, hogy nem szedik a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, mert látták a televízióban, hogy ez a hatás joghurt fogyasztásával is megoldható. Egy tejüzem reklámot készített, amely azt állította, hogy termékük rendszeres fogyasztása a gasztronómiai élvezettel együtt biztosítja az alacsony vérnyomást is.

    A doktor a kormány figyelmét is fölhívta arra, hogy ez nem felel meg a valóságnak és a nagyközönség veszélyes félrevezetését jelenti. Portugáliában a magas vérnyomással összefüggő agyi katasztrófák következtében többen halnak meg, mint szívinfarktusban.

    Sófogyasztás és stroke

     Kicsivel kevesebb is sokat segítene

    A legtöbb konyhasó nem az asztalra kerülő ételre szórva jut a gyomrunkba, hanem a péknél vásárolt kenyérfélékben, a készételek mindenféle formájában vagy a konzervekben található. A táplálkozástudomány szakértői szerint napi 5-6 gramm só volna egészséges. >>Bővebben a sófogyasztásról
    A magas vérnyomásnak fontos tényezője a túlzott konyhasófogyasztás. Vizsgálat igazolta, hogy a portugálok naponta átlag 12 gramm sót juttatnak szervezetükbe, jórészt a kenyér és konzervek útján. Ez kétszerese annak, mint amit a táplálkozástudományi ajánlások kívánatosnak tartanak.

    Hat európai országban vettek kenyeret és ezek sótartalmát összehasonlították a portugál kenyérével. Az otthoni pékáru 53 százalékkal bizonyult sósabbnak a többi országból származó kenyérnél. 

    14g a maximum

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szívgyógyászok hatalmas médiamozgalmat indítottak a sófogyasztás ellen és bevonták ebbe a politikusokat is. Így fogadtatták el a törvényt, mely kötelezi az ételek sótartalmának közlését, és azt, hogy a tartósított élelmiszerek kilónként 14 gramm sónál többet nem tartalmazhatnak.

     A kommunikáció hatékony volt: 2007-ben a portugáloknak csak 29 százaléka ismerte a túlzott sózás egészségügyi hátrányait, most 72 százalékuk tudta, miért fontos csökkenteni a sóbevitelt.
    A kutatók szerint fejenként már napi egy grammal kevesebb só bevitele évente 2500 halálesetet előzhet meg a tíz millió lakosú Portugáliában. Ez az összefüggés az Európai Unió más, hasonló lélekszámú országára is igaz lehet.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    A koleszterinszint mérése

    A VLDL, LDL, összkoleszterinszint növekedés és a HDL szint csökkenés fokozza az érelmeszesedést és az ezzel összefüggő betegségeket, mint szívinfarktus, stroke, érbetegségek kockázatát. Ezért is fontos a koleszterinszint mérése.

    A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

    A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    Só és magas vérnyomás

    Ebben az évezredben, szinte már minden országban a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Vannak azonban jellegzetes különbségek: Európában, az Egyesült Államokban a halál oka legtöbbször szívroham, Ázsiában viszont a magas vérnyomás okozta agyi katasztrófák vezetnek.

    Koleszterin és dohányzás

    A legtöbben a dohányzást a tüdőrákkal és légzési problémákkal hozzák összefüggésbe, de vajon tudta-e, hogy a dohányzás jelentős szerepet játszik a szív és érrendszeri megbetegedésekben is. A dohányzással kapcsolatos halálesetek több mint fele szív és érrendszeri megbetegedésből, szívrohamból vagy stroke-ból ered.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.