Hogyan hat szívünkre a zene?

MTI
megjelent:

Lassítja a szívritmust és csökkenti a vérnyomást a jó zene. A legjobb segítség a stroke rehabilitációja során az érzéseket kiváltó operamuzsika - mint például Puccini Turandotjából Calaf Nessum Dorma kezdetű áriája, amely tele van crescendókkal és diminuendókkal, vagyis a hangerő gyakran változik - állítják olasz kutatók.

A zenét már sok kórházban használják a holisztikus gyógymód részeként. Nem csak olcsó, és könnyen alkalmazható, a zene észrevehető fizikai hatással van a testre és a kedélyállapotra.

A gyorsabb tempójú zene növeli a levegővételek számát, a vérnyomást, gyorsítja a szívritmust, a lassú zene pedig éppen ellenkezőleg, nyugtat - írták a szakemberek a Circulation című orvosi szaklapban közzétett tanulmányukban.

A Padovai Egyetem orvosa, Luciano Bernardi és munkatársai 24 egészséges embert arra kértek, hallgassanak meg öt találomra kiválasztott klasszikus zenei részletet, és közben mérték reakcióikat.

A kísérlet résztvevői Beethoven IX. szimfóniáját, Puccini Turandot című operájának egyik áriáját, Bach 169. kantátáját, Verdi Nabucco című operájának nyitányát és a Traviatából egy áriát hallgattak meg.

A hangerő és ritmus hatása a szívre

Minden fokozatos hangerő-növekedés "felizgatta" a testet, összehúzta a bőr alatti ereket, növelte a vérnyomást és a szív- és a légzés ritmusát. A fokozatosan csökkenő hangerő ezzel ellentétesen, pihentetően hatott, csökkent a szívritmus és a vérnyomás.

A kutatók a zene és a csend többféle változatát tesztelték az önkénteseken, és úgy találták, a gyors és lassú ritmus váltakozásában gazdag operazene használ a leginkább a vérkeringésnek és a szívnek, Verdi áriái pedig tökéletes szinkronban vannak a természetes szív- és érrendszeri ritmussal.

Bernardi szerint a zene folyamatos, dinamikus - és valamilyen mértékben előre jelezhető - változást okoz a szív- és érrendszerben.

A Zene a kórházakban brit jótékonysági szervezet élő zenét szolgáltat kórházakban, hospice házakban és idősotthonokban országszerte. A második világháború után jött létre a sérült veteránok megsegítésére.

Diana Greenman, a szervezet ügyvezetője a BBC hírszolgálatának elmondta: látjuk, hogy mekkora előnyökkel jár a zene a stroke-on vagy szívinfarktuson átesett emberek esetében. A zene ereje egyszerűen hihetetlen.

A zene az egész emberre hat, nem egyszer hallottam már olyan stroke-os betegről, aki egyszer csak mozogni tudott a zene ütemére, holott előzőleg le volt bénulva. Hozzátette, nagyon fontos, hogy az előadást az egyénhez szabják, mert nem mindenki ugyanazt a zenét szereti.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Bene Orsolya, kardiológus és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.