A szívinfarktus kockázata kimutatható a laborleletből

MTI
megjelent:

Akiknek laboratóriumi vizsgálatakor a lipoprotein(a) vérszintje igen magas, azoknak háromszor nagyobb esélye van a szívinfarktusra, mint azoknak, akiknek a vérében ez a koleszterin változat csak kis mennyiségben található. Dán kutatók vizsgálatának eredményeit az Amerikai Orvosszövetség hetilapja közölte.

A "rossz" koleszterin, az LDL koleszterin fogalmát már mindenki megismerte, aki szeretné elkerülni a szívrohamot. Ha az LDL koleszterin vérszintje emelkedett, a koszorúerekben a zsíros lerakódás gyorsul, a szűkült érszakasz bármikor elzáródhat és bekövetkezik a szívizom elhalás, az infarktus.

Koleszterintáblázat

zöldségSzámolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

Az LDL koleszterinhez hozzákötődhet a lipoprotein(a) fehérje. Ezt a folyamatot genetikai tényezők szabályozzák. Vannak emberek, akiknek a vérében akár ezerszer annyi ilyen koleszterin változat kering, mint a többiekében.

A dán kutatók Borge Nordestgaard vezetésével három nagy vizsgálat csaknem 45.000 résztvevőjének genetikai vizsgálatát végezték el. A tanulmányok 1976-ban kezdődtek és az önkéntes vizsgálati alanyok egészségi állapotának alakulását 2007-ig követték.

A szívinfarktus azok csoportjában fordult elő leggyakrabban, akiknek az Lp(a) vérszintje a legmagasabb volt. Az ilyen emberek közül minden negyediknek a genetikai térképében ugyanaz a gén variáció volt jelen. Ezek a gének szabályozták a lipoprotein(a) fokozott termelődését.

A dán munkacsoport vezetője úgy nyilatkozott, hogy vizsgálatuk eredményei azt bizonyítják: az LDL koleszterinhez hasonlóan az Lp(a) emelkedett vérszintje is infarktushoz vezet.

Szükség van-e az új laboratóriumi vizsgálatra?

Más szakértők azonban hangsúlyozták, hogy Nordestgaard professzor adatai csak azt jelzik: a fokozott infarktus kockázat és a magas Lp(a) érték gyakran párhuzamosan halad, de ez önmagában még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

Ráadásul a lipoprotein(a) magas vérszintjét szívinfarktus vagy súlyos érbetegségek miatt kórházba kerülő hölgyek körében már három éve is leírták.

A kérdés akkor is és most is az volt: szükség van-e arra, hogy a laboratóriumi vizsgálatok elrendelésekor az Lp(a) szint meghatározása is megtörténjen. A vezető szívgyógyászok szerint a már ismert kockázati tényezők figyelembe vétele bőven elég és az újabb laboratóriumi lelet aligha adna fontos, új információt.

(MTI)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.