• Trombózisra is jó a koleszteringyógyszer

    Szerző:
    WEBBeteg

    A világ legnépszerűbb koleszterin elleni hatóanyaga, a rosuvastatin 40 százalékkal csökkenti a vérrögképződést - derítette ki egy tanulmány. A kutatás csak a rosuvastatinnal foglalkozott, a statinok családjába tartozó más készítményeket nem vizsgált.

    Hirdetések

    A kísérletbe csaknem 18 ezer férft és nőt vontak be, két csoportban. Az egyik rosuvastatint kapott, a másik placebót. A kutatók megállapították, hogy a nagy dózisú statinterápia csökkenti az életveszélyes vénás trombózist. A rosuvastatinos csoportban 34 páciensnél alakult ki vénás tromboembólia, a palcebósban 60-nál.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatási beszámoló szerint a vérrögképződés kockázata azoknál is csökkent, akiknél a vénás tromboembóliára hajlamosító tényezők voltak jelen, mint a rák, sebészeti műtét, sérülés. A hatóanyag a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kockázatát egyaránt csökkentette.

    Egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet 2004-ben indítványozta az FDA gyógyszerengedélyezési hatóságnál a kérdéses gyógyszer betiltását, arra hivatkozva, hogy életveszélyes izomkárosodást és veseelégtelenséget vagy vesekárosodást okoz.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A koleszterinszint mérése

    A VLDL, LDL, összkoleszterinszint növekedés és a HDL szint csökkenés fokozza az érelmeszesedést és az ezzel összefüggő betegségeket, mint szívinfarktus, stroke, érbetegségek kockázatát. Ezért is fontos a koleszterin szint mérése.

    A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

    A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön.

    Hughes-szindróma: a nőket kétszer gyakrabban érinti

    Az antifoszfolipid szindróma (APS, más néven Hughes-szindróma) az immunrendszer zavart működése következtében kialakuló betegség, amelyre a vér alvadási zavara jellemző.

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

    Örökölheti a trombózis-hajlamot?

    A trombózisra való hajlam öröklődhet, ám megfelelő életmóddal jelentősen csökkenthető a kockázat. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense egy egyszerű trombózis-hajlam szűrési lehetőségre hívta fel a figyelmet.

    A hosszú utazás megduplázza a vérrögképződés kockázatát

    A hosszú távú utazás, potenciálisan halált okozó vérrögök képződéséhez vezethet egyeseknél, a kockázat az utazás hosszával arányosan növekszik - állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.