Mozogni szívinfarktus után is kell

MTI
megjelent:

Valaha infarktus után a betegeket hetekig moccanni sem engedték, ma pedig mielőbb mozgatni kezdik és veszélyt nem a korai torna, hanem a rendszeres tréning abbahagyása jelenti. Svájci szívgyógyászok erről számoltak be a Circulation szakfolyóiratban.

Évtizedekkel ezelőtt a szívinfarktus miatt kórházba kerülő betegeknek szinte mozdulatlanul kellett feküdni. A szív kíméletére vonatkozó, téves elképzelések miatt a hetekig tartó szenvedésen kívül, a betegeknek a kényszerpihenő után valósággal újra kellett járni tanulni.

Ma az infarktust követő időszakban azonnal mozgásprogram indul. A fizikai terhelést többféleképp kezdik és a tréningek előnyeit, esetleges hátrányait egymással összehasonlítva eddig nem tisztázták. Margherita Vona munkacsoportja ezért 209 olyan beteget vizsgált, aki infarktus miatt került a kórház szívgyógyászati őrzőjébe.

Véletlenszerű kiválasztás után a betegek négy csoportba kerültek. Az első csoport tagjai szobakerékpáron 40 perces mérsékelt terhelést végeztek hetenként négy alkalommal, egy hónapon keresztül. A második csoportba került személyek súlyok emelgetésével és gumiszalag húzásával terhelték magukat, hasonló gyakorisággal. Ez a tréning mind a felső-, mind az alsó testfél izmait megmozgatta.

A harmadik csoportban lévők két hétig az első mozgásprogramot, két hétig a másodikat csinálták az előző rendszer szerint. Végül volt egy olyan csapat, amelynek tagjait arra kérték, hogy az infarktus után négy hétig kerüljenek mindenféle fizikai gyakorlatot.

A gondosan, naponta ellenőrzött szívbetegeknél a szokásos vizsgálatokon kívül, fájdalmatlan módszerekkel megmérték az erek rugalmasságának alakulását: milyen módon és mértékben tágulnak a verőerek, valamint különböző laboratóriumi meghatározások is történtek.

A véráramlás előidézte értágulat, a fizikai gyakorlatot nem végző csoport tagjaihoz képest mindhárom terheléses programban résztvevő betegek esetén jelentősen javult. A rendszeresen mozgók laboratóriumi leletei is kedvezőbben változtak, mint a kizárólag pihenéssel gyógyuló pácienseké.

Fontos fölismerés, hogy amikor valamennyi, mozgásprogramban résztvevő beteg egy hónapra abbahagyta a tréninget, az erek állapotának javulása a rendszeres terhelést nem végzők szintjére csökkent. Mindegy, milyen módszerrel, de infarktus után mozogni kell és a programot nem szabad abbahagyni.

(MTI)

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.