• A nyaki elhízás növeli az infarktus kockázatát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ing gallérmérete sokat elárulhat arról, milyen nagy viselőjének az esélye arra, hogy szívinfarktust kapjon. Az összefüggés magyarázatát az Amerikai Szív Társaság kongresszusán adták a Framingham Heart Study kutatói.

    A II. világháború befejezése után fölfigyeltek arra, hogy a korábban ritka szívinfarktus igen gyorsan a legtöbb halálhoz vezető népbetegséggé vált. Egy amerikai kisváros, Framingham a koszorúér-betegség kutatásának központja lett, ahol 1948-ban ötezernél több felnőtt vállalta, hogy részt vesz a tanulmányban, mely ma már az induláskor megvizsgáltak unokáin is folyik.

    Hirdetések

    Évtizedek alatt az ott élők három generációjának vizsgálata, egészségi állapotának követése sok fontos ismerettel szolgált a szív- és érbetegségek okainak tisztázására. Most érdekes adatokat ismertetett Jimmy Bell és munkacsoportja. Azt vizsgálta, hogyan függ össze a nyakkörfogat a koszorúér-betegség kockázatával.

     Ellenőrizze magát!

   •  BMI - testtömeg kalkulátor
   •  Kalóriatáblázat
   •  Energiaszükséglet
   • Régóta bizonyított, hogy az elhízás fontos rizikófaktora az infarktusnak és az agyi katasztrófák bekövetkeztének. A kutatók most azt nézték, van-e jelentősége annak, hogy a zsírtöbblet a test melyik területén a legkifejezettebb.

    Már korábban is sok adat jelezte, hogy a hasi zsírfölhalmozódás fokozott veszéllyel jár.

    Jimmy Bell és munkatársai azt vizsgálták, hogy a test felső részének jól mérhető részén, a nyakon megjelenő zsírszövet hogyan függ össze a koszorúér-betegség fontos kockázati tényezőivel.

    Zsírszövet a nyakon - összefügg a "jó" koleszterinnel

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A vizsgálatban 3300 férfi és nő vett részt, akiknek átlagos életkora 51 év volt. A nők nyakának átmérője átlagosan 34,2 cm-nek, a férfiaké 40,5 cm-nek bizonyult.

    A kutatók azt nézték, hogy a nyakkörfogat mennyire függött össze a "rossz" és a "jó" vérkoleszterin mennyiségével, illetve a vércukorszinttel és a haskörfogattal.

    Ha a nyak körfogata az átlagnál három centivel nagyobb volt, az a férfiaknál 2,3 milligrammal kevesebb "jó" koleszterint jelentett, a nőknél ez a romlás 2,7 milligramm volt.

    A "jó", a HDL koleszterin azért fontos, mert elszállítja a koleszterint a májba, ezért az nem rakódhat le az erek falába.

    A "rossz" koleszterin szintje nem függött össze a nyak vastagságával, de a nagyobb gallér magasabb vércukorral járt együtt.

    A kutatók fölhívták a figyelmet, hogy a nyakkörfogat mérése egyszerű és gyors eszköze lehet az infarktuskockázat becslésének.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

    A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.