• Csúcshatású vízhajtók

        A csúcshatású vízhajtók azon a helyen hatnak, ahol a legtöbb sót szívja vissza a vese. Ezen a helyen gátolják a nátrium és a klorid visszaszívódását, és így gyors, erőteljes, de rövid hatástartamuk miatt rövid ideig tartó vízhajtó hatást tudnak kifejteni. Hazánkban csak a furoszemid van forgalomban.

        A furoszemid gátolja a vese koncentráló-hígító funkcióját

        Tudta Ön?

        A legtöbb antibiotikum vesekárosító hatású. Az aminoglikozidok (pl. neomicin, tobramicin, gentamicin, amikacin) vesekárosító hatása eleinte rendszerint enyhe. Bővebben a gyógyszerek vesekárosító hatásáról a WEBBetegen

        Ez a hatóanyag növeli a vese vérátáramlását, gátolja a vese koncentráló-hígító funkcióját. A nátrium és a klorid mellett a kalcium és a magnézium ionok visszaszívódását is gátolja. Ez kalcium- és magnéziumhiányhoz, valamint a kalciumtartalmú vesekövek képződéséhez vagy növekedéséhez vezethet.

        A káliumion kiválasztását is nagymértékben elősegíti, ami a szűrletben lévő nagy nátriumkoncentrációnak köszönhető. Ahogy a tiazidoknál, úgy a furoszemid esetén is káliumpótlásra van szükség, a túlzottan alacsony káliumszint kivédésére.

        Mint láthatjuk, jelentősen megváltoztatja a vér ionösszetételét, melynek akár klinikai tünetei is lehetnek.

        Hirdetések

        A furoszemid lehetséges mellékhatása: halláskárosodás

        Jellemző mellékhatása a furoszemidnek, hogy a belső fül ionösszetételét is megváltoztatja, ami hosszú távú nagy dózisú kezelés esetén halláskárosodást vagy akár maradandó süketséget is eredményezhet.

        Gyógyszerkereső

        A Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerek aktuális adattára - betegtájékoztatók, árak, adatok. 
        WEBBeteg Gyógyszerkereső

        Ha furoszemid szedése alatt azt észleljük, hogy romlik a hallásunk, forduljunk orvoshoz és említsük meg neki a problémát, hogy időben gyógyszert válthasson.
        A furoszemid egyéb mellékhatásai csaknem teljesen megegyeznek a tiazidokéval, vagyis hosszabb ideig szedve csökkenti a húgysav kiválasztását, ami akár köszvényes rohamot is provokálhat.

        A furoszemid is növeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek fokozott óvatossággal kell eljárni. Növeli az LDL-koleszterint és a zsírsavszintet, csökkenti a HDL szintjét a vérben. Okozhat még émelygést, hányingert és hányást, de ez ritka mellékhatás. Még ritkább esetben fordulnak elő allergiás reakciók a hatóanyagra.

        Szív-és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek

        A furoszemid és más szerek kölcsönhatása

        A furoszemid is sok más gyógyszerrel lép kölcsönhatásba, például szívglikozidokkal együtt szedve ez is okozhat szívritmuszavarokat. A nemszteroid gyulladáscsökkentők mérséklik a vízhajtó hatást.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Egyes gyógyszerhatóanyagoknak, például a warfarinnak, a klofibrátnak, a propranololnak és a lítiumnak emeli a vérszintjét, ami túladagolásos tüneteket válthat ki.

        A vesekárosító gyógyszerek károsító hatását fokozza. Az aminoglikozid antibiotikumok és a daganatellenes ciszplatin halláskárosító hatását szintén növeli, ezért nem szabad ezeket együtt szedni.

        A furoszemidet közepes és súlyos szívelégtelenségben ödéma csökkentésére, valamint magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák.

        Vérnyomás csökkentő hatása jó veseműködés esetén gyengébb, mint a tiazidoké, ez a rövid hatástartam miatt van. A tiazidoktól eltérően a furoszemid a csökkent vesefunkciójú betegeken is hatásosak.

        Mivel a furoszemid hatékonysága a vese csatornákban kialakuló magas helyi hatóanyag-koncentrációnak köszönhető, veseelégtelenségben nagyobb adagokat kell alkalmazni belőle.

        Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Az aranyér szövődményei

        Dr. Ujj Zsófia

        Ezek a problémák jelentkezhetnek kezeletlen aranyér esetén.

        Tények a szójáról

        Dr. Reinhardt István

        Aligha van még egy olyan sokarcú és ellentmondásos étel, mint a szója.

        Fájdalomcsillapítás: ezeket a készítményeket kerülje

        A fájdalom és a láz csillapítására számos gyógyszer kapható a patikákban, melyek közül a paracetamolalapú változatok az egyik...

        Mi a különbség az allergia elleni készítmények

        Az allergia kezelése általában tüneti, de súlyosabb vagy hosszan tartó, illetve visszatérő allergia esetén tartós gyógyszeres terápia is...

        A kálium megtartó vízhajtók előnyei és hátrányai

        A kálium megtartó vízhajtók vérnyomáscsökkentő hatása gyengébb, mint más vízhajtóké, viszont nem okoznak kálium- és...

        A vízhajtók működése

        Régóta ismert tény, hogy a nagy mennyiségű sófogyasztás emeli a vérnyomást, és hogy a sószegény diétának vérnyomáscsökkentő hatása...

        Acetilszalicilsav és gyógynövények: együtt vérzést

        A forgalomban lévő fájdalomcsillapító gyógyszerek közül sok népszerű típus hatóanyaga az acetilszalicilsav, amely hatásos, de nem minden...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.