Kutatók újabb hasznos összetevőit azonosítottak a tojásnak

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

Kanadai tudósok kutatási eredménye szerint a tojásfogyasztás csökkenti a vérnyomást. A kutatóknak emellett sikerült a tojásnak olyan proteinjeit azonosítani, melyek a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mintájára működnek.

A kutatás eredményéről beszámoló tanulmányban Jianping Wu és Kautsav Majumder felhívják a figyelmet arra, hogy a tojás olcsó és könnyen hozzáférhető protein- és egyéb fontos tápanyagforrás.

A tojásfogyasztás az elmúlt években jelentősen csökkent, mivel azt gondolták, hogy magas koleszterinszintet okoz. A legújabb kutatási eredmények szerint azonban az egészséges emberek nyugodtan fogyaszthatják, a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázata nélkül. Sőt, a tojásban található bizonyos proteinek hatásmechanizmusa a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ACE-gátlójának mintájára működik.

Ezt támasztják alá azok a kísérletek is, melyek során laboratóriumi körülmények között, különböző peptideket találtak a tojásban, melyek ACE-gátlóként működnek. A tudósok azt is kimutatták, hogy a gyomorban található enzimek kis mennyiségben előállítanak ilyen peptideket a tojásból. A legnagyobb ACE-gátló hatást a sült tojások esetében tapasztaltak.

A familiáris hiperkoleszterinémiában szenvedőknek (akiknek öröklötten magas a koleszterinszintjük) minden koleszterint tartalmazó étel, így a tojás fogyasztása is korlátozandó, hiszen az ő szervezetük nem tudja kompenzálni a koleszterinszint-emelkedést.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; ScienceDaily
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.