Szívritmuszavar: rosszul érzem magam, miért jók mégis a leleteim?

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
megjelent:

Kihez forduljak? Az orvosok azt mondják, hogy egészséges vagyok, pedig rosszul érzem magam. Hogyan lehetséges ez? Mit tegyek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Tizennyolc hónapja volt egy szívritmuszavarom, előtte egészséges voltam, de amióta ez történt, teljesen leépültem. Kéthetente járok be a sürgősségi osztályra, mert annyira ver a szívem, hogy halálfélelmem van. A bal oldalamon állandóan zsibbadást érzek, az orvosok mégis azt mondják, hogy a leleteim alapján egészséges vagyok. Hogyan létezik ez? Mit csináljak, kihez forduljak? Hogyan mondhatják azt az orvosok, hogy egészséges vagyok, amikor érzem, hogy valami nincs rendben?

Kedves kérdező!

Fontos lenne tudni, hogyan kezdődnek a panaszok, a szapora szívdobogás hirtelen kezdődik-e, és hirtelen, nagy dobbanással szűnik-e, vagy fokozatosan indul és lassul?

Mennyire ver szaporán a szív? Esetleg digitális vérnyomásmérővel meg tudja-e mérni a pulzusszámot? A sürgősségire érkezéskor már szűnőben vannak-e a panaszok, vagy változatlanok?

A diagnosztikáról

A legfontosabb diagnosztikus lépés a panasz alatti EKG elkészülése. Elképzelhető, hogy ha volt is ritmuszavar, az az SBO-ra érkezéskor már megszűnt, csak egy kicsit gyorsabb, de a normál ingerképző helyről induló sinusritmus maradt utána.

Sajnos dokumentált EKG hiányában könnyű ilyenkor a betegekre a pánikbeteg jelzőt is rásütni. A panasz alatti EKG-eltérés rögzítésében 24 órás Holter készülék segíthet, illetve néhány helyen elérhető a transztelefonos EKG (a beteg kap egy kis készüléket, amivel ritmuszavar esetén rögzíteni tudja az EKG-t, majd a regisztrátumot telefonon keresztül átküldi az orvosnak).

Mi állhat a panaszok hátterében?

A panaszok hátterében állhat egyszerű sinustachycardia (a normál ingerképző helyről, vagyis a sinuscsomóból érkező ritmus valamiért felgyorsul, pl. pajzsmirigybetegség, vérszegénység miatt), okozhatja őket pl. az ingervezető rendszer veleszületett eltérése is, de számos más úton is kialakulhat aritmia.

Kevésbé szapora, inkább erős szívdobogást okozhatnak az ún. extrasystolék, melyek többnyire inkább csak kellemetlenek, mint rosszindulatúak.

Feltételezem, hogy Ön fiatal, és ha nem volt korábbi szívbetegsége, infarktusa, a családban nem fordult elő hirtelen szívhalál, illetve a rosszullétek nem járnak eszméletvesztéssel, akkor nem nagy valószínűséggel áll rosszindulatú ritmuszavar a háttérben.

Ennek ellenére javasolt egy kardiológiai kivizsgálás, melynek során javaslatot kap a fenti vizsgálatokra, illetve kizárhatók hajlamosító tényezők (pl. billentyűbetegség). Ha mégsem igazolódik semmilyen eltérés, végső megoldásként megmaradhat a pszichés okok feltárása és kezelése.

Bizonyos ritmuszavarok esetén a levegő visszatartása, leguggolás, hasprés segítheti a panaszok megszűnését, rosszullét esetén esetleg valamelyik módszer megpróbálható.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

Szívritmuszavarok (arrhythmia)

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívritmuszavar
A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formáik, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.