• Az orvos válaszol: Rosszul érzem magam - Miért jók mégis a leleteim?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kihez forduljak? Az orvosok azt mondják, hogy egészséges vagyok, pedig rosszul érzem magam. Hogyan lehetséges ez? Mit tegyek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

     Tisztelt Doktornő!

    Tizennyolc hónapja volt egy szívritmuszavarom, előtte egészséges voltam, de amióta ez történt, teljesen leépültem. Kéthetente járok be a sürgősségi osztályra, mert annyira ver a szívem, hogy halálfélelmem van. A bal oldalamon állandóan zsibbadást érzek, az orvosok mégis azt mondják, hogy a leleteim alapján egészséges vagyok. Kérdéseim: Hogyan létezik ez? Mit csináljak, kihez forduljak? Hogyan mondhatják azt az orvosok, hogy egészséges vagyok, amikor érzem, hogy valami nincs rendben? Előre is köszönöm válaszát!
    Hirdetések

    Kedves kérdező!

    Fontos lenne tudni, hogyan kezdődnek a panaszok, a szapora szívdobogás hirtelen kezdődik-e, és hirtelen, nagy dobbanással szűnik-e, vagy fokozatosan indul és lassul?

    Mennyire ver szaporán a szív - esetleg digitális vérnyomásmérővel meg tudja-e mérni a pulzusszámot? A sürgősségire érkezéskor már szűnőben vannak-e a panaszok, vagy változatlanok?

    A diagnosztikáról

      Optimális vérnyomás kalkulátor


    Számolja ki mennyi lenne az Ön ideális vérnyomása! Optimális vérnyomás kalkulátor!

    A legfontosabb diagnosztikus lépés a panasz alatti EKG elkészülése. Elképzelhető, hogy ha volt is ritmuszavar, az az SBO-ra érkezéskor már megszűnt, csak egy kicsit gyorsabb, de a normál ingerképző helyről induló sinusritmus maradt utána.

    Sajnos dokumentált EKG hiányában könnyű ilyenkor a betegekre a pánikbeteg jelzőt is rásütni. A panasz alatti EKG-eltérés rögzítésében 24 órás Holter készülék segíthet, illetve néhány helyen elérhető a transztelefonos EKG (a beteg kap egy kis készüléket, amivel ritmuszavar esetén rögzíteni tudja az EKG-t, majd a regisztrátumot telefonon keresztül átküldi az orvosnak).

    Mi állhat a panaszok hátterében?

    A panaszok hátterében állhat egyszerű sinustachycardia (a normál ingerképző helyről, vagyis a sinuscsomóból érkező ritmus valamiért felgyorsul, pl. pajzsmirigybetegség, vérszegénység miatt), okozhatja őket pl. az ingervezető rendszer veleszületett eltérése is, de számos más úton is kialakulhat aritmia.

    Kevésbé szapora, inkább erős szívdobogást okozhatnak az ún. extrasystolék, melyek többnyire inkább csak kellemetlenek, mint rosszindulatúak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Feltételezem, hogy Ön fiatal, és ha nem volt korábbi szívbetegsége, infarktusa, a családban nem fordult elő hirtelen szívhalál, illetve a rosszullétek nem járnak eszméletvesztéssel, akkor nem nagy valószínűséggel áll rosszindulatú ritmuszavar a háttérben.

    Ennek ellenére javasolt egy kardiológiai kivizsgálás, melynek során javaslatot kap a fenti vizsgálatokra, illetve kizárhatók hajlamosító tényezők (pl. billentyűbetegség).

    Ha mégsem igazolódik semmilyen eltérés, végső megoldásként megmaradhat a pszichés okok feltárása és kezelése.

    Bizonyos ritmuszavarok esetén a levegő visszatartása, leguggolás, hasprés segítheti a panaszok megszűnését, rosszullét esetén esetleg valamelyik módszer megpróbálható.

    Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az EKG és a terheléses EKG

    A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít. Az elektronika elemei maguk a szívizomsejtek. A pici elektromos jeleket az EKG készülék több görbe formájában jeleníti meg.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

    Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

    Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

    A szívritmuszavar diagnózisa

    A szívritmuszavar diagnózisához elengedhetetlen, hogy az EKG akkor készüljön, amikor a ritmuszavar fennáll, tehát csak időszakosan jelentkező ritmuszavar igazolásáig hosszú idő telhet el. A szívritmuszavarok diagnózisának felállításához orvosa vizsgálhatja a hajlamosító betegségeket, illetve folyamatos monitorozást javasolhat az arrhythmiák kimutatására.

    Alacsony vérnyomás, magas pulzus - betegséget jelez?

    A szívritmuszavarnak összességében két fő formája van: vagy túl gyorsan, vagy túl lassan ver a szív. A szakértők pedig nemcsak aszerint osztályozzák a szívritmuszavart, hogy honnan ered, de a szívverés sebessége alapján is. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a tachycardiáról beszélt, amikor 100-nál többet ver a szív egy perc alatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.