Ájulás: szívbetegség, pánik, vérszegénység?

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
megjelent:

Tisztelt Doktornő! Sokszor elájulok a tömegben. Mi lehet az oka? Talán vitaminhiány? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Nehéz megmondani; az „ájulásnak” sok oka lehet. Ezek felderítésében a szakorvosnak sokat segíthet, ha elmondja, mik voltak a bevezető tünetek (szapora szívdobogásérzés, melegségérzés, látászavar, szédülés), földet éréskor rögtön magához tért-e, vagy hosszabb ideig volt eszméletlen, látta-e valaki, hogy rángatóztak a végtagjai. Más okokat keresünk először a háttérben egy fiatal nőnél, mint egy idősebb férfinél.

Ájuláshoz, eszméletvesztéshez vezethetnek ideggyógyászati kórképek, szívritmuszavarok, az aortabillentyű szűkülete, de akár vérzés, vérszegénység is. Ha mindig nagy tömegben következik be a rosszullét, felmerülhet pánikbetegség lehetősége.

A legegyszerűbb ok az lehet, hogy hosszabb állás során a lábakban „pangó” vér és bizonyos reflexek következtében leesik a vérnyomás és a pulzusszám, ami ájuláshoz vezet. (Ilyenkor az is segíthet, ha már a szédülés, melegségérzés kezdetekor leül.)

Tehát erre az egyszerű kérdésre a válasz már korántsem olyan egyértelmű. A kivizsgálás szokásos menete a vérvétel (többek között vérszegénység kizárására), vérnyomásmérés (fekvő és álló helyzetben), kardiológiai, illetve neurológiai vizsgálat.

Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.