• Betegségeikben is hasonlítanak a házaspárok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az együttélés ideje alatt a házastársak szív- és érrendszeri rizikófaktorai hasonlóan alakulnak - mutatta ki egy nagy olasz vizsgálat. A kutatás két kockázati tényező esetén mutatott párhuzamos eredményt: a dohányzás és a súlytöbblet terén.

    A kutatók 71 nemzetközi vizsgálat adatait összesítették, eredményeiket az American Journal of Epidemiology szakfolyóirat januári száma közölte. Az ellentétek vonzzák egymást, de évek-évtizedek során a szív- és érbetegségek kockázati tényezői szempontjából a férj és a feleség mind hasonlóbbá válik.

    Hirdetések

    Augusto Di Castelnuovo és munkacsoportja átnézte az elérhető orvosi adatbázisokat. Az erre vonatkozó anyag százezernél több házaspár egészségügyi adatait tartalmazta. Csak azokat a dolgozatokat vették figyelembe, melyek részletesen föltüntették a házastársak legfontosabb rizikófaktorait: a magas vérnyomást, a vérzsírszinteket, a dohányzást, a vércukor értékét és a testsúly, a testtömegindex adatait.

    Bizonyos kockázati tényezők hasonlósága, sőt azonossága az együttlakás, együttélés alapján érthető. Több korábbi vizsgálat foglalkozott a házaspárok tagjainak vérnyomásával, mely egyéni, de vannak benne genetikai tényezők, melyek a férjre és a feleségre vonatkozóan általában különböznek. Itt a hasonlóság nem túlságosan szoros.

    Azonos szokások, azonos betegség

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vérzsírszint, a vérkoleszterin már jobban egyezik. Ez érthető, mivel a rendszeres, együttes étkezés valószínűsíti a hasonló ételek evését, még akkor is, ha kettőjük ízlése nem teljesen azonos és az elfogyasztott ennivaló mennyisége is különbözhet.

    A vizsgálat két kockázati tényező esetén mutatott párhuzamos eredményt: a dohányzás és a súlytöbblet terén. Ha a házaspár egyik tagja dohányzik, gyakori, hogy a párja is rendszeresen rágyújt. Nyilvánvaló, hogy a párválasztásban szerepet játszik az is, hogy az ilyen szokások szempontjából ugyancsak van összhang. 

    A másik, szoros párhuzam a testsúly. Hasonló szokások, étkezés alapján gyakori, hogy együtt kezdenek hízni, ami mindkettőjüknek azonosan árt. Az olasz kutatócsoport legfontosabb következtetése, hogy ha infarktus vagy szélütés miatt valaki orvoshoz kerül, nem csak a kezelést igénylő beteggel kell foglalkozni, hanem megnézni, párjának nincs-e hasonló szív- és érrendszeri panasza, betegsége.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Magas vérnyomás - Kik a veszélyeztetettek?

    A hypertonia betegség alattomosan, gyakran tünetmentesen károsítja érrendszerünket, így alapvető a vérnyomás mielőbbi normalizálása. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért ilyen lényeges ez, mekkora is pontosan annak a veszélye, hogy az elkövetkező években súlyos szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.