• Szupersztetoszkóp tikosszolgálati technikával

    Szerző:
    WEBBeteg

    A titkosszolgálati lehallgatási technika felhasználásával szupersztetoszkóp kifejlesztésén dolgoznak ír tudósok - adta hírül kedden a BBC brit közszolgálati hírportál. Az orvosi hallgatóval olyan szívproblémák is kimutathatók, amelyeket a hagyományos sztetoszkóppal nem lehet észlelni.

    A Dublini Egyetemen olyan interdiszciplináris csapat dolgozik az új műszeren, amelyben még lávaömlési szakember is van. A csoportot Scott Rickard amerikai tudós vezeti, aki alkalmazott matematikai és elektromérnöki tapasztalattal rendelkezik.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az új sztetoszkóphoz azt a lehallgatási eljárást hasznosítják, amellyel a titkosszolgálatok egy zsúfolt teremben készült hangfelvételről külön tudják választani a különböző megszólalók hangját. A szív működésekor keletkező különféle hangok szétválasztása azonban még ennél is bonyolultabb.

    A titkosszolgálatoknál két, egymáshoz közel elhelyezett speciális mikrofonnal dolgoznak, az új sztetoszkóp viszont hat darab, pénzérményi mikrofont használ. A műszer a szív működésekor fellépő sok hangot képes szétválasztani és még a hangok keletkezésének forrását is megmutatni.

    A szupersztetoszkópot már a gyakorlatban is teszteli egy dublini szívgyógyászcsapat.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    Szívbetegséghez vezethet az öröklötten magas koleszterinszint

    Azoknak az embereknek, akiknek genetikailag magasabb a koleszterinszintje, fiatalon is nagyobb az esélyük a szívbetegségekre, mint a normál értékkel rendelkezőknek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggésekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

    Egyetlen fecni akár életet is menthet

    Amikor belépünk egy rendelőbe, és elmondjuk a panaszainkat, a „milyen gyógyszereket szed” vagy az „érzékeny-e valamilyen készítményre” mondatok az első kérdések között szoktak szerepelni, amit kezelőorvosunk nekünk szegez. Sajnálatos módon ezen a ponton gyakran megakad a beszélgetés, a hatékony kezelési terv felállítása pedig szertefoszlik.

    Szívbetegségre hajlamosíthat a korai menzesz és menopauza

    Friss kutatások szerint a korán érkező menstruáció, a korai menopauza és a vetélés is a szívbetegségek rizikófaktorainak számíthatók. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a további hajlamosító tényezőkről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

    Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

    Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Melyek ezek?

    Nehézlégzés, légszomj, fulladás - Okok és súlyosság

    A nehézlégzés, légszomj, fulladás érzés a fájdalomhoz hasonlóan a beteg által megélt panasz. Az orvos a vizsgálat során elég pontosan meg tudja határozni a nehézlégzés súlyosságát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.