Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

Dr. Vajda Orsolya
szerző: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is ronthatja.

A koleszterin téma cikkei

7/1 Koleszterin: összekoleszterin, HDL, LDL
7/2 Miért magas a koleszterinszintem?
7/3 A koleszterinszint mérése
7/4 Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?
7/5 Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?
7/6 A magas koleszterinszint gyógyszeres kezelése
7/7 A koleszterin csökkentése: diéta, életmód

Érelmeszesedés

Leggyakrabban előforduló betegségek az érelmeszesedés (arteriosclerosis), mely során kis plakkok jelennek meg az erek falában, ezek a plakkok vagy helyileg szűkítik az erek átmérőjét, és ez által romlik a vérkeringés, vagy leszakadva trombusként más helyre elvándorolva számos betegséget eredményeznek. Ezen betegségek tulajdonképpen a magas koleszterinszint szövődményeinek tekinthetőek. Ha ezek a koleszterint is tartalmazó, úgynevezett atherogén plakkok a koszorúerekben találhatóak, akkor ott helyileg szívműködési zavart, súlyos esetben szívinfarktust okozhatnak. Abban az esetben, ha leszakad ez a plakk, akkor az agyba kerülve súlyos stroke betegséget is okozhat. Mindkét betegség nagyon súlyos, életet veszélyeztető állapot, mely mindig sürgős ellátást igényel.

Bővebben Alattomos betegség súlyos szövődményekkel: az érelmeszesedés

Szívinfarktus

Szívinfarktus esetén a beteg súlyos mellkasi nyomó jellegű fájdalomra panaszkodik, melyet általában halálfélelem kísér, azonnali orvosi ellátást igényel. A betegség kimenetele nagyban függ attól, hogy az elzáródás hány szívkoszorúeret érint, illetve mekkora kiterjedésű a szívizomelhalás.

A koleszterinszint szoros összefüggésben van az infarktus gyakoriságával, például 6,5 mmol/l fölötti koleszterinértéknél megduplázódik az infarktus előfordulása. Különösen akkor kell ezzel a kockázattal számolnia, ha a szívbetegségek több rizikófaktora is fennáll Önnél, például elmúlt 50 éves, magas a vérnyomása, dohányzik vagy családjában is előfordult már szívinfartktus.

Stroke

A magas koleszterinszint másik szövődmény a stroke, amely szintén súlyos betegség. A stroke során az agyat ellátó ér-erek záródnak el bizonyos agyi funkciók kiesését okozva. Ha bárkin beszédzavart, ajak lecsüngést, féloldali bénulást észlel, azonnal hívjon mentőt! A gyors és szakszerű terápia hatására akár teljes felépülés is elérhető.

Természetesen a végtagokban található erekben is létrejöhetnek ezek az elváltozások, ilyenkor érszűkületről beszélünk, melynek legsúlyosabb formájában akár végtag amputációra is sor kerülhet.

Hasnyálmirigy-gyulladás

A magas koleszterinszint okozhat még hasnyálmirigy-gyulladást is. Fő tünete az övszerű hasi fájdalom, elesett állapot. Ha súlyos a gyulladás, akár életveszélyes, menthetetlen állapotot is okozhat.

Egyéb társbetegségek

Enyhébb szövődménye lehet a magas koleszterinszintnek a zsírmáj kialakulása, mely idővel súlyossá is válhat.

Számos más betegséghez társulva - mint például cukorbetegség, metabolikus szindróma, magas vérnyomás, túlsúly - állapotromlást eredményez, illetve magasabb rizikót jelent a szív-érrendszeri megbetegedések előfordulására.

A koleszterinszint tartós csökkentésével a szívinfarktus kockázata körülbelül 30%-al, a halálozás körülbelül 25%-al mérsékelhető.

Dr. Vajda Orsolya, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.