• A vénás tromboembólia kezelése és megelőzése

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mivel a tromboembólia akár az életet veszélyeztető állapottá is válhat, felismerése és mielőbbi kezelése létfontosságú. Miből áll a terápia? Mit lehet tenni a kialakulása ellen?

    A terápia alapvetően véralvadásgátló készítményekre épül

    A téma cikkei

    3/1 A vénás tromboembólia kiváltó okai és tünetei
    3/2 Vénás tromboembólia gyanúja – Mire számíthat az orvosnál?
    3/3 A vénás tromboembólia kezelése és megelőzése

    Elsődleges cél a trombózis továbbterjedésének és az embólia kialakulásának megakadályozása. Ezzel együtt pedig cél a kialakult vérrög feloldása. Erre a különböző véralvadásgátló gyógyszerek alkalmasak, amelyeket a kezelőorvos az egyéni jellemzőknek, valamint a beteg állapotának ismeretében választ meg. A véralvadásgátlóknak több változata ismert.

    Súlyos esetben vénásan adagolt, nagydózisú véralvadásgátlót szükséges alkalmazni az életveszély elhárítására. Ha nem áll fenn életet veszélyeztető állapot, a beteget a trombózis vagy embólia helyétől függően ágynyugalomba kell helyezni, és bőr alá adható készítménnyel szükséges kezelni.

    Hirdetések

    Az otthoni kezelést számos tényező befolyásolja. A véralvadásgátló adható bőr alá injekció formájában, vagy szedhető szájon át is. Van, amelyiknek a hatását rendszeres vérvétellel ellenőrizni szükséges az esetleges vérszint-változások miatt, de van, amelyik nem igényel szoros követést.

    Az, hogy mennyi ideig (hónapokig, évekig vagy élethosszig) szükséges alkalmazni a véralvadásgátlót, továbbá, hogy milyen gyakran, milyen formában és melyik fajtáját, a trombózis méretétől, helyétől és a kiváltó októl függ, de számítanak a beteg egyéb betegségei és az életkora is, ezért mindig egyénileg kell meghatározni ezeket a kérdéseket.

    Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

    A veleszületett kockázati tényezők önmagukban nem változtathatóak meg. Azonban ismert hajlam esetén vannak olyan teendők, amelyekkel jelentősen csökkenthetők a tromboembólia kialakulásának esélyei. Éppen ezért fontos a trombózishajlam szűrése, ha ismert beteg van a családban. A szerzett hajlamoknak viszont csak egy része kerülhető el vagy kezelhető.

    Trombózishajlam esetén:

    • Ha van rá mód, fontos a kiváltó ok megszüntetése.
    • Kerülendő a fogamzásgátló szedése - ezért szükséges minden esetben a gyógyszer szedését orvossal egyeztetni és felíratni.
    • Bizonyos állapotokban megelőzésként orvosi tanácsra véralvadásgátló alkalmazása válhat szükségessé.
    • Fontos az életkornak és általános állapotnak megfelelő testmozgás.
    • Alsó végtagi panaszok vagy terhesség esetén kompressziós harisnya, fásli viselése javasolt.

    Bővebben Mikor segít a kompressziós harisnya?

    Dr. Ujj ZsófiaForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Időskor

    Dr. Kónya Judit

    Milyen betegségekre figyeljünk, az idő múlásával?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Hughes-szindróma: a nőket kétszer gyakrabban érinti

    Az antifoszfolipid szindróma (APS, más néven Hughes-szindróma) az immunrendszer zavart működése következtében kialakuló betegség, amelyre a vér alvadási zavara jellemző.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    A mélyvénás trombózis tünetei és okai

    A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.

    Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

    A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Mozgással és odafigyeléssel a mélyvénás trombózisok egy része megelőzhető.

    A vénás tromboembólia kiváltó okai és tünetei

    A szervezet bármely vénájában kialakuló vérrögöt trombusnak nevezzük, embóliának pedig a trombusból leszakadó vérrögöt, amely valamelyik szerv vénás érrendszerében elakadva helyileg, az eredeti kialakulási helytől távolabb okoz vérelfolyási zavart, vagyis vénás tromboembóliát (VTE).

    Vénás tromboembólia gyanú - Mire számíthat az orvosnál?

    Amikor a beteg vagy feltételezett beteg orvoshoz kerül, fontos a kórtörténet alapos felmérése. Ennek érdekében orvosa számos kérdést fog feltenni Önnek, amelyre jó, ha előre felkészül. Mi történik ezen kívül a kivizsgáláson?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.