• A vénás tromboembólia kiváltó okai és tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szervezet bármely vénájában kialakuló vérrögöt trombusnak nevezzük, embóliának pedig a trombusból leszakadó vérrögöt, amely valamelyik szerv vénás érrendszerében elakadva helyileg, az eredeti kialakulási helytől távolabb okoz vérelfolyási zavart, vagyis vénás tromboembóliát (VTE).

    Mivel sok esetben felderítetlenül maradhatnak a vérrögök, az előfordulás gyakorisága nehezen megítélhető. Ezzel együtt 80-180/100 000 fő/év-re tehető az előfordulási gyakorisága.

    Figyelmet érdemel!

    • Sok embert érint.
    • Nem csak egy szűk életkorban fordul elő.
    • Jelezhet súlyos alapbetegséget, vagy öröklődő hajlamot.
    • Társulhat más betegséggel.
    • Halálozása nem elhanyagolható.
    • A nem felderített estek is kései szövődményekkel járhatnak.
    Hirdetések

    Miért alakul ki vénás tromboembólia?

    A vérrög képződésének számos oka van, nem is mindig derül fény a kiváltó tényezőkre. Régóta tartja magát azonban az a megállapítás, hogy három fő összetevő felelős a trombus kialakulásáért:

     A téma cikkei

    3/1 A vénás tromboembólia kiváltó okai és tünetei
    3/2 Vénás tromboembólia gyanú - Mire számíthat az orvosnál?
    3/3 A vénás tromboembólia kezelése és megelőzése
    • az érfal sérülése,
    • a vénás vér pangása,
    • és a vér fokozott alvadékonysága.

    Bármely ok beilleszthető alapvetően e három csoportból valamelyikbe, vagy többe is. Minden eset más, és minden trombózis esetén más-más arányban vesznek részt ezek a tényezők a kórfolyamatban.

    Mi lehet hajlamosító tényező?

    Kialakulására számos hajlamosító tényező ismert.

    Bővebben Az örökletes trombózishajlam kiszűrhető

    Veleszületett, öröklődő trombózishajlam (familáris trombofília)

    Általában valamely véralvadásban résztvevő faktor génjében történő mutáció okozza. A génmutáció hatására vagy a véralvadási faktor mennyisége vagy a működése változik.

    Magyarországon közel minden 4. ember esetén észlelhető valamilyen öröklött trombofília. Nem minden esetben okoz trombózist, mivel a súlyosságban lehetnek eltérések.

    Veleszületett hajlamra a következő esetben gondolhatunk:

    • fiatalkorban (45 év alatt) jelentkező, ok nélküli trombózis,
    • ismételten jelentkező trombózis,
    • szokatlan, ritka helyen kialakuló vérrög,
    • ismételt vetélések (habituális vetélés),
    • gyakori a trombózis előfordulása a családban,
    • súlyos, nagy kiterjedésű vérrögképződés, vagy embólia, látszólag ok nélkül.

    A leggyakoribb örökletes trombózishajlamot okozó eltérések a következők:

    • Leiden-mutáció,
    • protrombin gén polimorfizmus,
    • protein-C hiány,
    • protein-S hiány,
    • a vér homocisztein-koncentrációjának emelkedése (hyperhomocyseitaemia),
    • antitrombin deficit.

    Szerzett trombózishajlam

    Számos eltérés okozhatja:

    Amellett, hogy számos ok ismert, van, hogy nem derül fény a kiváltó tényezőre. És természetesen az is igaz, hogy az esetek nagy részében nem egyetlen ok áll a háttérben.

    Milyen tünetet okoz? Hogyan ismerjük fel?

    A trombózisok közül leggyakrabban az alsó végtagok trombózisa alakul ki. Jellegzetesen az egyik láb megduzzad az ellenoldali végtaghoz képest, emellett fájdalmas, feszül a bőre, meleg tapintatú, és akár piros vagy lilásan elszíneződött is lehet (keringési zavar esetén).

    Felületes visszérgyulladásnál látható a lila, fájdalmas, kemény tapintatú felületes véna, míg a mélyvénás trombózisánál (ami a súlyosabb) maga a végtag duzzadt, fájdalmas és meleg tapintatú. Ugyanezek az eltérések jellemzőek akkor is, ha a kar valamelyik vénájában alakul ki vérrög.

    A hasűri trombózis fájdalommal, rossz közérzettel, hányingerrel, emésztési zavarral, a máj és a lép tokjának feszülésével járhat.

    A legsúlyosabb kórkép a tüdőembólia, amely jelentős a halálozási gyakoriság miatt. Tüdőembólia esetén mindig keresni kell az elsődleges trombózis helyét, ahonnan a vérrög leszakadt (leggyakrabban valamelyik alsó végtagi véna). Tüdőembólia során az elzáródott értől függően lehetnek a panaszok néhány naposak vagy pár hetesek, ha kisebb végági ér érintett. Köhögés, terhelésre jelentkező nehézlégzés, szívdobogásérzés jellemzi. Nagyobb ér elzáródásakor hirtelen alakul ki a fulladás, nehézlégzés, köhögés, amelyet vérköpés, vérnyomásesés, magas pulzusszám kísér. Sajnos ez a típus gyakran halálhoz vezet.

    A panaszok tehát rendkívül változatosak lehetnek: járhatnak heves panaszokkal és jelentéktelen, mással összetéveszthető tünetekkel is. A tünetek attól is függnek, hol alakult ki vérrög, általánosságban azonban a következő jelek lehetnek figyelmeztető jellegűek:

    • fájdalom (fontos a helye, jellege és erőssége),
    • feszülés, dagadás, gyulladt, meleg tapintatú bőr - elsősorban trombózis esetén (pl. láb, kar),
    • nehézlégzés, köhögés, véres köpet, heves szívverés, alacsony vérnyomás,
    • sokk (elsősorban embólia esetén).

    Amennyiben hirtelen kialakuló, egyoldali végtagduzzanat vagy hirtelen fulladás, nehézlégzés jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni!

    Mivel a vérrög leszakadhat és embóliaként a tüdőerekben elakadva halált is okozhat, fontos a vénás tromboembólia gyanúja esetén, hogy ne mozgassuk a beteget. Ülve vagy fekve kerüljön szállításra a kórkép biztonságos kizárásáig.

    Dr. Ujj Zsófia
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Hughes-szindróma: a nőket kétszer gyakrabban érinti

    Az antifoszfolipid szindróma (APS, más néven Hughes-szindróma) az immunrendszer zavart működése következtében kialakuló betegség, amelyre a vér alvadási zavara jellemző.

    Disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC)

    A disszeminált intravaszkuláris koaguláció egy ritka, életveszélyes állapot, mely megakadályozza a normális véralvadást. A betegség fokozott véralvadással kezdődik, ahol a kialakuló vérrögök megakadályozhatják a vér áramlását, elzárhatják a vér útját a test szerveitől. A fokozott véralvadás felhasználhatja a vérlemezkéket és az alvadási faktorokat, a kevesebb vérlemezke és alvadási faktor következtében pedig fokozott vérzés léphet fel.

    A mélyvénás trombózis tünetei és okai

    A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.

    A véralvadásgátló gyógyszerek típusai

    A véralvadásgátló kezelésnek kétféle indoka van: egyrészt a megelőzés, másrészt a kialakult vérrög további növekedésének, leszakadásának megakadályozása, a feloldásának elősegítése, ezzel pedig a szövődmények megelőzése. Az alábbiakban felsoroljuk, és röviden jellemezzük a hazánkban leggyakrabban alkalmazott gyógyszereket.

    Csípőprotézis-műtét utáni teendők

    Előrehaladott csípőízületi kopás esetén, ha az egyéb konzervatív módszerek - gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, fürdőkezelés és gyógytorna - már nem elég hatékonyak, műtéti kezelés válhat szükségessé. Milyen szövődményekre érdemes odafigyelni a beavatkozás után? Hogyan terhelhetjük az ízületeinket?

    Gyakori kérdések a véralvadásgátlókról

    A véralvadásgátlók (antikoagulánsok vagy a betegek körében gyakran vérhígítóként ismert készítmények) olyan gyógyszerek, amelyek az ereket elzáró vérrögök kialakulását akadályozzák meg. Szerepük tehát akár életmentő is lehet. Mit kell tudni a szedésükről? Hogyan hatnak pontosan?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.