A férfiaknál korábban jelentkezik a pitvarfibrilláció, mint a nőknél

DRportal
megjelent:

Egy új német tanulmány eredménye szerint a férfiaknál a nőkhöz képest egy évtizeddel hamarabb alakul ki a pitvarfibrillációnak nevezett veszélyes ritmuszavar.

A kutatók azt is megállapították, hogy bár a túlsúly mindkét nemnél növelte a betegség esélyét, a súlytöbblet a férfiakra nézve sokkal nagyobb veszélyt jelentett. Fontos, hogy jobban megismerjük a pitvarfibrilláció módosítható kockázati tényezőit – mondta a tanulmány szerzője, Dr. Christina Magnussen, a Hamburgi Egyetem belgyógyász-kardiológusa.

Amennyiben megelőzési stratégiákkal sikerül megcéloznunk ezeket a kockázati tényezőket, akkor várhatóan észrevehetően csökkeni fog az újabb pitvarfibrillációs esetek száma – tette hozzá Dr. Magnussen.

A ritmuszavar fennállása megháromszorozza az idő előtti halálozás esélyét

Az Amerikai Kardiológiai Társaság statisztikája szerint legalább 6 millió amerikai szenved pitvarfibrillációban, és számuk 2030-ra valószínűleg megduplázódik.

Ebben a tanulmányban a kutatók közel 80 000, 24-97 éves, a vizsgálat kezdetén pitvarfibrillációban nem szenvedő európai beteg orvosi kórtörténetét vizsgálták át. A későbbiek során a férfiak több mint 6%-ánál, a nők több mint 4%-ánál diagnosztizáltak pitvarfibrillációt.

A pitvarfibrilláció megjelenésének kockázata a férfiaknál 50, a nőknél pedig 60 év felett meredeken nőtt, 90 éves korra a férfiak és nők közel egynegyedénél alakult ki.

A kutatók azt is megállapították, hogy a pitvarfibrilláció és a gyulladást jelző C-reaktív protein (CRP) magasabb szérumkoncentrációja kapcsolatban áll egymással, valamint azt, hogy a pitvarfibrilláció és a túlsúly vagy elhízás közti kapcsolat a férfiaknál hangsúlyosabb volt (31%), mint a nőknél (18%).

DRportalForrás: DRportal
E. M. M., szakfordító
Circulation, news release, Oct. 16, 2017

Cikkajánló

Szívritmuszavarok (arrhythmia)

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívritmuszavar
A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formáik, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.