Vízhajtót szedek - Mire figyeljek az étrendemben?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Vízhajtókra (más néven diuretikumokra) több okból lehet szükség, mint például szívelégtelenség, vérnyomásprobléma vagy vizenyő (oedema) jelentkezése esetén rendelheti el az orvos a szedését. Többféle hatásmechanizmusú vízhajtó létezik, melyek eltérően befolyásolják a vese működését, és más-más ionokat engednek távozni a vizelettel, amelyeket adott esetben pótolni kell.

A vízhajtók hatása a szervezetre hatóanyagonként

Furosemid

A furosemid hatóanyagú gyógyszer szedése során a szervezetből nem csupán a folyadék távozik, hanem ionok is, mint a nátrium, klorid, kalcium, magnézium és a kálium. Ennél a szernél nagyon fontos a kálium pótlása, de az egyéni értékek miatt ezt szigorúan orvosi ellenőrzés mellett lehet végezni. Rendszeres vérvétellel ellenőrizhetik a vér elektrolit-összetételét, elsősorban a kálium- és magnéziumionokat nézik.

Bővebben Vízhajtók és gyógynövények - Mivel léphet kölcsönhatásba a furosemid?

Tiazid

A tiazid tartalmú diuretikumok hatására eleinte nagy mennyiségű vizelet, valamint nátrium-, klorid-, kálium- és magnéziumionok távoznak a veséken keresztül szervezetünkből. Ennél a szernél kalciumionok ürítése nem történik. Itt is fontos, hogy orvos által ellenőrzött legyen a vér elektrolittartalma, szükség esetén pótolandó a kálium. Kórosan befolyásolhatja a vér zsírsav- és koleszterinértékeit, ezért koleszterinproblémákkal küzdőknek figyelni kell az ételekkel bevitt koleszterin mennyiségére is (legfeljebb 300 mg naponta).

Kálium-megtartó vízhajtók

Találkozhatunk úgynevezett kálium-megtartó vízhajtókkal is, amelyek hatására nem történik kálium-, és magnéziumion kiválasztás a vesékben, így nincs szükség azok pótlására sem. Általában együtt alkalmazzák a szereket, ugyanis fokozzák egymás jótékony hatását.

Bővebben A káliummegtartó vízhajtókról részletesen

Hogyan étkezzen, ha vízhajtót szed?

Káliumürítő gyógyszerek szedése esetén lényeges a káliumhiány megelőzése, hiszen a szervezetben felhalmozódik a folyadék, vizenyők jelennek meg testszerte, és alacsony vércukorszint (hipoglikémia) léphet fel. Természetes formában számos zöldség és gyümölcs tartalmaz káliumot, melyekkel növelhető a vér káliumtartalma, és természetes vízhajtóként is alkalmazzák őket. A növényekből jobban hasznosul a kálium, mivel ideálisabb bennük a nátrium-kálium arány.

Zöldségek közül magas a káliumtartalma:

  • a zöld levelű főzelékféléknek,
  • a burgonyának,
  • a babnak,
  • a tormának,
  • a paradicsomnak.

Gyümölcsök közül ajánlott:

  • a dinnye,
  • a citrusfélék,
  • a banán fogyasztása.

Emellett az olajos magvak is gazdag káliumforrások. A mentalevélből készült tea szintén jó vízhajtó.

Nagyon fontos, hogy a kálium pótlása mindenképpen orvosi javallat mellett történjen, ugyanis a kálium túladagolása (17-18 gramm naponta) akár toxikus, életveszélyes tüneteket is produkálhat.

Ez is érdekelheti A magas káliumszit (hyperkalaemia) tünetei

Az élelmiszerekkel általában fedezhető a napi káliumszükséglet, amely egészséges felnőttek számára naponta 3-3,5 gramm. Az étrend káliumtartalmát befolyásolja az alkalmazott vízhajtó szer típusa, az esetleges gyógyszeres káliumpótlás, valamint a vesék állapota.

A diuretikumok szedésének indikációja gyakran a magas vérnyomás, ezért amellett, hogy ezek a szerek jótékonyan elbillentik a vér elektrolit-koncentrációját, fontos, hogy az étrend nátriumban szegény legyen. Ezt megfelelő nyersanyag-válogatással, valamint csökkentett sóhasználattal (mind ételkészítés közben, mind utólagos sózás) lehet elérni. A felhasznált konyhasó legyen nátriumban szegény. Az ajánlott nátriumbevitel Magyarországon legfeljebb 2 gramm lehet naponta.

Szükség lehet még a magnézium pótlására is, hiszen a túlzott mértékű magnéziumion ürülés különböző anyagcserezavarokat, idegrendszeri problémákat is okozhat, emellett elengedhetetlen az izmok (például szívizom) egészséges működéséhez, csökkentheti a szívrohamok kialakulásának kockázatát (gátolja a vérlemezkék összetapadását), értágító hatású, és védi a szívizomzatot a kálium leadásától.

Gazdag magnéziumban gyümölcsök közül:

  • az alma,
  • a citrusfélék,
  • a füge,
  • az olajos magvak.

Zöldségek közül pedig:

  • a spenót,
  • a sóska,
  • a kukorica,
  • a hüvelyesek.

Továbbá jó magnéziumforrásnak tekinthetők a tejtermékek és a halak. Ajánlott napi beviteli mennyiség magnéziumból 350 mg.

A magnéziumot érdemes kalciummal együtt szedni, az ideális arány: kalcium:magnézium=2:1. A kalcium fontos építőeleme a csontoknak, ezért a vízhajtók okozta hiány következtében kialakulhat csontritkulás. Jótékonyan hat a szívműködésre, a vérnyomásra és az idegrendszerre is. A leggazdagabb kalciumforrás a tej és a tejtermékek, az olajos magvak, a hüvelyesek, a mák, a zöldfőzelékfélék és a halak. Naponta 1000 mg kalcium bevitele javasolt.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.