Kedvencként tartott háziállatokkal megtakarítást érhetünk el az egészségügynek

Bayer Hungária Kft.
megjelent:

Felmérések bizonyítják, hogy akinek kisállata van, alacsonyabb a vérnyomása, koleszterinszintje, továbbá jobban és hamarabb felgyógyul egy sebészeti beavatkozás után, és a kardiovaszkuláris betegségek esetében csökkennek a kockázati tényezők is.

A szívinfarktuson átesett páciensek az infarktust követő egy évet jóval nagyobb eséllyel élik túl, ha van házikedvencük, mint azok, akiknek nincs társállatuk. A házikedvencek csökkentik a stresszt, így erősítik az immunrendszert is.

Mindezeket alátámasztja a HABRI (Human Animal Bond Research Institute) közelmúltban közzétett tanulmánya, amely kimutatja, hogy az emberre gyakorolt pozitív hatásai mellett a házikedvencek az egyes országok egészségügyi rendszereire is jelentősen hatnak. A jelentés szerint az USA egészségügyi rendszere összesen évi 11,7 milliárd dollár (hozzávetőleg 3 300 milliárd forint) költségmegtakarítást köszönhet a kedvencként tartott társállatoknak. A tanulmány szerint a 132,8 millió amerikai társállattartó 60%-kal kevesebbszer jár orvoshoz, mint az, aki nem tart állatot. Ez az összeg Ausztráliában 5,8 milliárd dollár, Németországban pedig 7,4 milliárd euró. A HABRI tanulmánya szerint további gazdasági adatok birtokában kimutatható lenne, hogy a társállattartással összefüggő költségmegtakarítás ennél jóval nagyobb.

(Összehasonlításképpen napjainkban Magyarországon a macskák és a kutyák száma körülbelül 2-2 millió.)

Globális megatrend: a szív- és érrendszeri megbetegedések száma egyre növekszik

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete. Mi a teendő szívinfarktus esetén?

A Bayer Hungária Kft. 2016 tavaszán az Inspira kutató céggel közösen piackutatást végzett a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkezők jellegzetes attitűdjeiről a gyógyszerszedési szokásokat illetően. A felmérés kimutatta, hogy a legrettegettebb kardiovaszkuláris betegség napjainkban a stroke, viszont a szívinfarktustól, szívrohamtól, trombózistól az utóbbi évek terápiás eredményei miatt már kevésbé félünk. Ezen betegségek kockázatának elkerülésére sajnos még mindig rengeteg hárító mechanizmust használunk, gyakran csak félig-meddig teszünk lépéseket. Aktív cselekvésre legtöbbször csak akkor kerül sor, ha már a tünetek jelentkeznek, vagy ha egy meglévő panasz súlyosbodik.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy fontos a megelőzés és csak akkor hatásos, ha hosszú távon folytatjuk, még akkor is, ha ez nem jár azonnali és látványos eredménnyel. A legfélelmetesebb betegségek is megelőzhetők életmódváltással, gyógyszeres prevencióval. Az aktív időskor elérése érdekében érdemes mielőbb, de legalább 45 éves korban elkezdeni az életmódváltást, amelynek része lehet a házikedvencek felelős tartása is.

Ember és társállat (kölcsön)hatása

A Bayer Hungária mai kerekasztal-beszélgetésén a téma szakértői megvilágították a társállatok emberre és az emberek társállatokra gyakorolt jótékony hatásait – fókuszba állítva a felelősséget és a megelőzést. Az eseményen elhangzott: „A terápia mindig drágább, mint a prevenció – mind társállataink, mind az emberek esetében. Ezért fontos a tudatos, egészséges életmódra törekvés, mindkét fél számára”.

Céljuk, hogy élettudományos innovációival megoldást nyújtsanak a globális problémákra is, hiszen a Föld egyre növekvő és öregedő népességének új és jobb gyógyszerekre és elegendő mennyiségű élelmiszerre van szüksége. Mindemellett az összehangolt és önsanyargatás nélküli életmódváltást javasolnak, a mozgás és az étrend együttesét tekintve. A társállatot fajtájának megfelelően tartva pedig hosszabb távon és egészségesen élhet együtt ember és házikedvence.

(Bayer Hungária Kft.)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.