• Kardiológiai napok huszadszor

    Szerző:
    WEBBeteg

    Felére csökkent az elmúlt húsz évben az akut infarktusban elhunytak száma, ami elsősorban a katétertechnika fejlődésének köszönhető.

    Nagyon sokat változott az elmúlt két évtizedben a kardiológia. Húsz évvel ezelőtt még nem álltak rendelkezésre olyan kezelési módok és technikai eszközök, amelyek ma már természetesek. Az akut infarktus kezelésében a leglátványosabb a fejlődés: az 1990-es években még évente 15 ezer beteg veszítette életét, hiszen nem voltak olyan katéteres laborok, ahol az elzáródott eret azonnal meg lehetett nyitni nagy mellkasi operáció nélkül.

    Ma már országszerte, 100-150 kilométeres körzetben mindenhol elérhető egy-egy ilyen speciális labor, így az akut infarktusban elhunytak száma felére csökkent – tájékoztatott Czuriga István kardiológus professzor a közelgő XX. Debreceni Kardiológiai Napok kapcsán.

    Hirdetések

    A ritmuszavarok diagnosztikája és terápiája is javult, hiszen a jól felszerelt elektrofiziológiai laboratóriumokban ma már egyszerűen elvégezhetők a pacemaker-beültetések és az ablációs műtétek. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szívsebészetben nagy előrelépést jelentett a műbillentyű beültetése katéteren keresztül. Ennek főként az idős betegeknél van különös jelentősége, hiszen náluk kockázatos lehet egy mellkasműtét. A magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a szívelégtelenség kezelésére is számos új gyógyszert fejlesztettek – sorolta az elmúlt két évtized mérföldköveit a szakember.

    Édes István és Czuriga István kardiológus professzorok 1996-ban négyszáz résztvevővel indították útjára a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferenciát. Idén közel ezren gyűlnek össze, hogy megismerjék az aktualitásokat, új szakmai irányelveket, illetve áttekintsék az elmúlt két évtized hazai és nemzetközi kardiológiai vonatkozásait. A konferenciának március 4-7. között a Kölcsey Központ ad helyet.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Pánikroham vagy infarktus? - Hogyan lehet megkülönböztetni?

    Világszerte nő a szorongásos panaszokkal és a pánikbetegséggel küzdők száma. Becslések szerint minden 3. ember életében legalább egyszer megtapasztalja, milyen borzasztó testi tünetekkel és félelemmel jár a betegség.

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

    Miért magas a koleszterinszintem?

    A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

    Az érszűkület rizikófaktorai - Előzze meg a súlyos betegségeket

    Az érelmeszesedés gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet.

    Elképesztő kardiológiai siker Debrecenben

    Húsz év alatt csaknem harmadára csökkent a szívinfarktusban elhunyt betegek száma - hangzott el a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján. A Debreceni Egyetem katéteres laboratóriumában évente 6-700 akut infarktusos betegek látnak el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások