Újabb szívőssejtet találtak

Független Hírügynökség
megjelent:

Bostoni kutatók újabb őssejteket fedeztek fel, amelyek képesek szívizomsejteké alakulni. Ezek az őssejtek a szívburok belső felszínén találhatók, és idővel talán fel lehet őket használni a károsodott szívszövetek regenerálására.

Az amerikai felfedezésről vasárnap jelent meg cikk a Nature című brit tudományos folyóirat internetes változatában.

A bostoni orvosok William Pu vezetésével kimutatták, hogy a szívburok belső felületének, az epicardiumnak a sejtjei nemcsak szívizommá tudnak alakulni, hanem simaizomsejtekké, továbbá az erek falát bélelő endoteliális sejtekké és a legelterjedtebb kötőszöveti sejtekké, fibroblastokká is.

A felfedezés a véletlennek köszönhető. A kutatók azt akarták vizsgálni, hogy milyen szerepet játszanak különféle gének a szívburok belső felületén, és ehhez vörös fluoreszcens fehérjékkel festették meg élő egérembriók sejtjeit. Váratlanul észrevették, hogy a megfestett sejtek egy része kezd szívizomsejtekké alakulni.

A kutatók a következőkben azt szeretnék megérteni, hogy mikor és miért "dönt" az őssejt úgy, hogy meghatározott funkcionális sejtté alakul a szívben. Utána ki kellene fejleszteni azt a módszert, amellyel az őssejteket rá lehetne venni, hogy a kívánt szövetekké alakuljanak.

A közelmúltban fedeztek fel egy másik szívőssejtet, amely megfelelő gén hatására a szív baloldali, illetve jobboldali üregeinek izomsejtjeivé, valamint véredénysejtekké tud alakulni.

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Bene Orsolya, kardiológus és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.