• Optikai barangolás a szív koszorúereiben

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szívkatéteres (koronarográfia) vizsgálattal, mely a koszorúerek kontrasztanyagos feltöltéséből és azok röntgenképerősítő alatti vizsgálatából áll, ábrázolni tudjuk az egyes szűkületek helyzetét, azok nagyságát tapasztalat alapján szemmel és különböző mérési módszerekkel meg tudjuk határozni.

    A szívkatéterezés során azokat a szűkületeket, melyek véráramlási zavart, ezáltal mellkasi fájdalmat, fáradékonyságot és számos egyéb más életminőséget rontó panaszt okozhatnak, ki tudjuk tágítani.

    Hirdetések

    Koronarográfia

    Koszorúér-szűkület: gyógyszeres és felszívódó stentek


    A súlyos koszorúér-szűkületek terápiája leggyakrabban szívkatéterezéssel és egy speciális, kisméretű fémháló, stent beültetésével történik. Évente közel 18 ezer ilyen beavatkozást végeznek az országban. Az elmúlt években jelentős fejlődés történt a stentek előállításában. Cikkünkben bemutatjuk a legújabb angioplasztikai eljárást, illetve felvázoljuk, mit hozhat a jövő. Koszorúér-szűkület: gyógyszeres és felszívódó stentek>>

    Életmentő a szívkatéteres beavatkozás akkor, amikor egy koszorúér elzáródik, az adott érben a véráramlás, az oxigén szállítása megszűnik és kialakul a szívinfarktus állapota. Ilyenkor az ér megnyitásával – amennyiben néhány órán belül megtörténik - nem csak a beteg élete, de a szívizom életképessége is gyakran megmenthető, mely az ember életminőségét és további életkilátásait is számottevően befolyásolja.

    A koszorúerek tágítása, megnyitása a szűkületbe helyezett ballonvégű katéterrel, annak magas nyomással történő felfújásával végezhető el. Ilyenkor a szűkületbe az esetek többségében egy tágító dróthálót (stent) is beültetünk, mely meggátolja a meszes felrakódások leszakadását és éren belüli továbbsodródását. Ez a drótháló örökre benn marad az érben, s ahogy azt az érbelhártya benövi, továbbiakban a koszorúér szerves részét fogja képezni. Amíg ez a folyamat nem történik meg tökéletesen, a betegnek hosszú hónapokon, olykor éveken keresztül speciális gyógyszer kombinációkat (aspirin+clopidogrel/ vagy aspirin+prasugrel) kell szedni, hogy a tágított érszakaszban, amíg a fémháló felülete a vérrel érintkezik, ne alakuljon ki trombózis.

    A beültetett dróthálón (stenten) belüli trombózis kialakulása azért veszélyes, mert a koszorúér elzáródásához, ezáltal szívinfarktushoz vezet. A súlyos állapot kialakulása leggyakrabban a gyógyszerek elhagyása vagy nem pontos szedése miatt szokott – szerencsére ritkán – bekövetkezni.

    Előfordulhat, hogy a koszorúérbe beültetett drótháló nem fedi le teljes hosszában a beteg érszakaszt, vagy nem nyílik meg tökéletesen az érben, ezáltal nem fekszik fel minden ponton maradéktalanul az érfalhoz. Ez szintén további komplikációkat okozhat. Ilyenkor még egy drótháló beültetésével, az előző meghosszabbításával, vagy elégtelen megnyílás esetén egy nagyobb ballonnal történő utótágításával a helyzet szépen megoldható. Gyakorlott szakember, akinek már több ezer vizsgálat van a „kezében, a szemében és a fejében” ezt a kontrasztanyagos röntgenvizsgálat során észreveszi és korrigálja. Azonban az érszűkület hosszának, felépítésének majd a beültetett drótháló pontos helyzetének és állapotának megítélésére ma már több módszert is kifejlesztettek.

    IVUS

    Az IVUS egy mozaikszó, az angol elnevezésből (intravascular ultrasound) ered, annyit jelent, hogy éren belüli ultrahang. Ez egy speciális egyszerhasználatos katéterből és egy számítógépes rendszerből áll, mellyel kiválóan megítélhetőek az éren belüli állapotok. A plakk (felrakódás) mérete, az érfal rétegei, majd a behelyezett drótháló állapota és helyzete jól látható. Segítségével elkülöníthetők a meszes és lágy plakkok, ami azért is fontos, mert utóbbiak különösen hajlamosak a megrepedésre, leszakadásra. Pontosan megítélhető a szűkület pontos mértéke, mellyel megítélhetők azok a határesetek, ahol nehéz eldönteni, hogy a koszorúér szűkülete valójában is okozhat-e keringési zavart. A hanghullámok visszaverődésének frekvenciavizsgálatával lehetőség van a plakkok minőségi elemzésére is. A színkód alapján eltérő módon ábrázolhatók a meszes, kollagén dús, lipid dús és necrotizált (elhalt) plakk részek. Ezt a módszert virtuális hisztológiának nevezzük, ami már egyfajta szövet összetétel elemzés.

    A kép középső részén a koszorúér festés eredménye látható. Bal oldalon a betűkkel jelölt érszakaszok IVUS felvételei, a jobb oldalon ugyanazon szakaszok OCT képei. Az „A” és „D” képek normál érszakaszt mutatnak. A „B” és „C” szakaszok pedig érfal károsodást, az alatta keletkezett vérömlennyel, illetve szűkülettel.

    (Fotó: Dr. Poon K. Circ. Cardiovasc. Interv.)

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    OCT

    Az OCT (optikai koherencia tomográf) még az IVUS-nál is modernebb eszköz, mellyel még pontosabban megítélhetők az éren belüli állapotok, a behelyezett drótháló minden része tökéletesen látható. Ez szintén egy speciális katéterből és egy számítógépes elemző rendszerből áll és koherens fénysugarak segítségével végzi a képalkotást. Felbontása sokkal jobb mint az IVUS esetében, a modern készülékek már szinte sejtszintű információt adnak, azonban az érfal szerkezetének kisebb mélységét látja át. Megítélhető segítségével a felrakódások várható „viselkedése”, anatómiája. Azonosíthatók a megrepedésre hajlamos plakkok, például az azokat borító fibrózus sapka vastagságának mérésével vagy a plakk kifekélyesedésének megítélésével. Oldalágat lefedő drótháló esetében pontosabban meghatározható a drótháló elemeinek helyezete, az esetleges korrekció szükségessége pontosabban megítélhető. Az OCT segítségével valójában optikailag bebarangolhatjuk a szív koszorúereit.

    (Prof. Dr. Dézsi Csaba András, kardiológus)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A koszorúérműtét (bypassműtét)

    A koszorúérműtét vagy bypassműtét komoly sebészeti eljárás, amely a legjobb életminőséget biztosítja a gyógyszerekkel már tovább nem kezelhető érelmeszesedés esetén. Hogy zajlik ez a beavatkozás? Mit érdemes tudni a betegeknek?

    Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?

    Szorító mellkasi fájdalom - Mikor forduljon orvoshoz?

    A mellkas közepén érzett szorító jellegű, esetleg a bal vállba és állkapcsokba sugárzó fájdalom szívkoszorúér betegség jele.

    Jó kezekben a szívbetegek

    Nyár óta OEP-finanszírozással végeznek aortaműbillentyű-beültetést a mellkas felnyitása nélkül a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében.

    Időben lehetne kezelni az özvegycsináló artériát

    A Harvardról csábította haza a Lendület program Maurovich-Horvat Pál kardiológust. Néhány éven belül szeretne kifejleszteni egy olyan módszert, amellyel még szívinfarktus előtt megtalálhatnák a legnagyobb veszélyben lévő embereket. A kutatóorvossal készült interjút és a Lendület-napon tartott előadásáról készült videót most nézhetik meg honlapunkon.

    Hogyan kezelhető a mellkasi fájdalom?

    Az esetek többségében a mellkasi fájdalom nem sürgősségi ellátást igénylő szív-, illetve tüdőbetegség miatt jelentkezik. Ha orvosa úgy látja, hogy Ön nincs közvetlen veszélyben, előfordulhat, hogy átvizsgálása és kezelése járóbetegként fog történni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások