• Utazás alatt fokozottabban leselkedik ránk a trombózis veszélye

    Szerző:
    WEBBeteg

    Itt a nyár, és az emberek ilyenkor kikapcsolódni utaznak a vízpartokra, szép hegyekbe, turistaparadicsomokba. Azok, akik nem olyan szerencsések, hogy ilyen hely közelében lakhatnak, bizony sokszor igen hosszú utat kell, hogy megtegyenek, ami sajnos nem veszélytelen, mivel a több órás zötykölődés akár trombózishoz is vezethet.

    Professzor Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője és véralvadási specialistája kifejti, miért olyan fontos a kivizsgálás, és mi a teendő, ha veszélyeztetettek vagyunk.

    Hirdetések

    Mikor jelentkezhet trombózis az utazás során?

    Fogamzásgátlás és trombózisveszély


    A fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy szerzett betegségek, állapotok esetén érdemesebb más fogamzásgátló módszert előnyben részesítenünk! Fogamzásgátlás és trombózisveszély>>

    „Trombózis leginkább azoknál fordul elő, akik 2000 km-nél hosszabb légi útra (de ez az autóbuszra is vonatkozik) vállalkoznak, és a gépen nem fogyasztanak elég folyadékot, nem mozognak és nem tornáztatják lábaikat. Kialakulásához szükséges még továbbá, hogy rendelkezzenek valamilyen, addig még meg nem nyilvánuló trombózis hajlammal (amit thrombofiliának hívunk, és ami számos, az alvadás megakadályozásában, a vér folyékonyságának fenntartásában szerepet játszó természetes tényező veleszületett hibája, vagy csökkent szintézise lehet). Erre akkor kezdtek felfigyelni, amikor hosszú utak után egyesek hirtelen összeestek tüdőembólia miatt. De ugyanígy van a meccsek alatti hirtelen halálokkal is: az elszenvedők mind olyan egyének voltak, akiket erre vonatkozóan nem vizsgáltak ki kellően. Sajnos csak egészségesnek látszottak” – mondja a szakember.

    Mi történik, ha nem foglalkozunk vele, nem vesszük észre?

    Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes


    A mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban a lábszár, comb és medence vénáiban kialakuló vérrög esetén beszélünk mélyvénás trombózisról. Melyek a betegség okai és kockázati tényezői? Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes>>

    „Ha bekövetkezik a mélyvénás trombózis, az nem mindig derül ki a helyszínen, esetleg csak napok múlva, műszeres vizsgálatokkal veszik észre. A tüdőembólia azonban más: hirtelen jelentkezik, azonnali mellkasi fájdalom, vérköpés, collapsus (összeesés), eszméletvesztés, keringés-összeomlás hívja fel rá a figyelmet. Ha a tüdőembóliát nem kezelik azonnal, akkor sajnos halálos kimenetelű lehet. A mélyvénás trombózis épp azért veszélyes, mert ha nem kezelik azonnal, akkor nagy valószínűséggel előbb-utóbb leszakad egy embolus (vérrög), és – eljutva a tüdőbe –  embóliát okoz. Ha ez nem következik be (de ez csak a szerencsén múlik) akkor a beteg végtag keringése egyre romlik és napok múlva lesz katasztrofális az állapota. De ekkor már remélhetőleg kórházban van az illető.” – fejti ki Professzor Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője, és véralvadási specialistája.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Sokszor hallhatjuk, hogy a trombózis kialakulásának veszélye akár meg is duplázódik akkor, ha hosszabb útra indulunk – ez azonban szerencsére nem egészen van így.

    „Csak azoknál duplázódik meg a trombózis esélye, akiknek rizikófaktorai vannak (thrombofiliás, túlsúlyos, nem mozog rendszeresen, daganatos, vagy egy betegségei vannak). Ezért fontos a fapados gépeken is a lábtorna!

    Ha a beteg ismerten rendelkezik a trombózis rizikófaktoraival (daganat, bélgyulladás, genetikai hajlam) akkor a felszállás előtt egy ampulla alacsony molekulatömegű heparint adjon be magának a hasfal bőrébe és ugyanezt visszaút előtt is! Ezzel kivédhető a thromboemboliás esemény. Ha valaki nincs kivizsgálva, akkor is érdemes sok folyadékot fogyasztania a gépen, és óránként 5-8 percre felállnia az ülésből, tornáztatnia lábait, hogy még véletlenül se következzen be nagyobb baj.

    A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni


    Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott. A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni>>

    (healzz.com; Forrás: Trombózisközpont)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

    Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

    Délkelet-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Akik délkelet-ázsiai országba utaznak, tisztában kell lenniük az utazás előtt, hogy milyen fertőző betegségek fordulhatnak elő az adott régióban, főként akkor, hogyha eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, illetve érdemes betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Hughes-szindróma: a nőket kétszer gyakrabban érinti

    Az antifoszfolipid szindróma (APS, más néven Hughes-szindróma) az immunrendszer zavart működése következtében kialakuló betegség, amelyre a vér alvadási zavara jellemző.

    A mélyvénás trombózis tünetei és okai

    A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.

    A vénás tromboembólia kiváltó okai és tünetei

    A szervezet bármely vénájában kialakuló vérrögöt trombusnak nevezzük, embóliának pedig a trombusból leszakadó vérrögöt, amely valamelyik szerv vénás érrendszerében elakadva helyileg, az eredeti kialakulási helytől távolabb okoz vérelfolyási zavart, vagyis vénás tromboembóliát (VTE).

    Vénás tromboembólia gyanú - Mire számíthat az orvosnál?

    Amikor a beteg vagy feltételezett beteg orvoshoz kerül, fontos a kórtörténet alapos felmérése. Ennek érdekében orvosa számos kérdést fog feltenni Önnek, amelyre jó, ha előre felkészül. Mi történik ezen kívül a kivizsgáláson?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.